Otvoreni sajmovi pčelarstva, bilja i ženskog preduzetništva u Vranju

Peti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana, Treći međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda i Prvi sajam ženskog inovativnog preduzetništva otvoreni su u subotu u Sportskoj hali u Vranju.

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, kazao je na otvaranju da je na ovom sajmu prisutan od njegovog početka.

"Primećujem da je iz godinu u godinu bogatiji, ne samo po broju posetilaca, već i pogledu sadržaja i svega što prati sajamsku manifestaciju.

Ministarstvo se, u saradnji sa SPOS-om, u prethodnom periodu trudilo da pčelarima pomogne u smislu subvencija i podsticaja.

Pčelarska porodica je najorganizovanija asocijacija u sektoru poljoprivrede i može poslužiti kao primer udruživanja i drugima.

Pčelarstvo u Srbiji napreduje i drago mi je da je sve više mladih ljudi koji su nosioci pčelarske proizvodnje i suguran sam da ima perspektivu", naglaso je Stanojević.

Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, potencirao je da je na dva sajma ove godine pridodat i treći, posvećen ženskom preduzetništvu.

"Ovakav koncept jedne sajamske manifestacije nije slučajan.

Grad Vranje i gradsko rukovodstvo uvek će biti tu da podrže organizaciju sajamskih manifestacija ovakvog tipa koje, osim prodajnog, imaju i edukativni karakter, jer sadrže niz korisnih predavanja i tribina.

Podržaćemo, takođe, i svaku inicijativu koja će značiti unapređenje ne samo pčelastva i proizvdnje začinskog i lekovitog bilja, već i svih ostalih grana poljoprivrede.

To smo radili i do sada kroz brojne subvencije za registrovane poljoprivredne proizvođače, kao i kroz korišćenje sredstava iz Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede.

I tu nećemo stati, nastavićemo da pratimo inovacije u ovoj oblasti, pružamo podšku proizvođačima na sve moguće načine i trudimo se da budemo spona pre svega sa resornim ministarstvom i njegovim institucijama, kako bi oni mogli da koriste sve pogodnosti koje država nudi", rekao je Milenković.

Na otvaranju su govorili i Nebojša Stanojević, predsednik Udruženja za lekovito bilje dr Jovan Tucakov iz Sokobanje, dr Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS –a i Snežana Nedeljković, koordinatorka projekta Preduzetništvo – način života.

Tokom dana biće održane edukacije i predavanja, a vrata sajma biće otvorena do 19 sati.

Organizatori sajma su Savez pčelarskih organizacija Srbije i Grad Vranje, uz podršku Vlade Republike Srbije, a u saradnji sa Društvom pčelara "Matica" iz Vranja, Udruženjem za lekovito bilje dr Jovan Tucakov iz Sokobanje, Biljnom apotekom dr Nikolić i Regionalnom razvojnom agencijom Pčinjskog okruga.

Najnovije vesti