Otvoreni Miholjski susreti sela u Donjem Žapskom FOTO/VIDEO

Miholjski susreti sela svečano su otvoreni u u subotu u selu Donje Žapsko kod Vranja.

Planirano je da se programi u okviru ove manifestacije održavaju dva dana, 30. i 31. oktobra.

U okviru menifestacije predstavalju se poljoprivredni proizvođači i registrovana poljoprivredna domaćinstva sa svojim proizvodima iz celog Pčinjskog okruga.

Učestvuju učenici osnovnih škola iz seoskih sredina sa svojim programima, kao i vranjski Folklorni ansambl Sevdah.

U okviru ovih susreta sela priređena je izložba rukotvorina i radionica grnčarstva.

Održaće se Igre bez granica, u okviru kojih će se školarci takmičiti u sportskim disciplinama.

Program manifestacije je zamišljen tako da se prezentuju narodni običaji, stvaralaštvo, tradicija i muzika, koji će se na ovaj način i čuvati od zaborava.

Miholjski susreti sela imaju za cilj da povećaju konkurentnost ruralnih područja i njihovog učešća u sveukupnom ekonomskom razvoju lokalne samouprave, kao i povećanje vidljivosti sela na turističkoj mapi.

Manifestaciju je u subotu u 12 sati otvorio gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Poželevši učesnicima dobrodošlicu "u jedan od najlepših krajeva Srbije", Milenković je kazao da gradska vlast želi "da razvija selo u svakom pogledu".

"Ne samo da se razvija u pogledu poljoprivredne proizvodnje, koja je svakako prioritet, već razvijati selo znači obogati i razvijati društveni i socijalni život.

Zaista je veoma bitno i značajno, pre svega za mlade ljude da ostanu na selu, da tu planiraju budućnost i da formiraju svoje porodice.

Mi smo u prethodnom periodu mnogo toga uložili u unapređenje kulturnog života, pre svega negovanjem raznih manifestacija, organizovanjem brojnih turnira, izgradnjom sportskih terena, ali i objekata kao što su isturena školska i odeljenja dečjih vrtića, kao i izgradnja zadružnih domova.

I u narednom periodu, kroz različita infrastrukturna ulaganja, nastavićemo sa programskim aktivnostima koja imaju za cilj afirmaciju ruralnih područja i njihovih običaja", istakao je Milenković.

Državni sekretar u Ministarstvu za brigu o selu Svetozar Aleksov da je država za srpska sela izdvojila "preko milijardu dinara investicije za vodovod i kanalizaciju i pet milijardi za kompletnu putnu infrastrukturu".

Usledio je program na prostoru sportskog terena škole u Donjem Žapskom.

U nedelju, drugog dana manifestacije, program će se realizovati na istom prostoru u intervalu od 12 do 16 sati.

Manifestacija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu i Grada Vranja.

Najnovije vesti