Otvoreni dan Četvrte brigade: Najposećeniji garnizon u Vojsci Srbije FOTO/VIDEO

Organizovano druženje vojnika i starešina 4. brigade Kopnene vojske sa građanima u akciji "Otvoreni dan" održano je u petak, u kasarni Prvi pešadijski puk Knjaza Miloša Velikog u Vranju, uz uobičajeno veliki broj posetilaca, posebno najmlađih, vidno zainteresovanih za vojnu tehniku i veštine.

Domaćini su poručili da je cilj ovih susreta stalni kontakt sa osnovcima, srednjoškolcima i građanima, kao i upoznavanje sa tehnikom i vojnicima kasarne u kojoj i rade pripadnici 4. brigade Kopnene vojske.

Major Miroslav Stojanović rekao je da se ova akcija organizuje trinaesti put u organizaciji Četvrte brigade Kopnene Vojske.

- Naši gosti danas su imali priliku da se upoznaju sa delom naoružanja i opreme kojom vojska raspolaže, da pogledaju prikaz osposobljenosti pripadnika brigade i da se druže sa vojnicima i starešinama.

Dosad je ove naše otvorene dane za trinaest godina posetilo preko 50.000 ljudi, a mi smo inače najposećeniji garnizon u Srbiji na ovaj dan - rekao je Stojanović.

On je naglasio da se program sastojao iz dva dela - prvi je bio statički, u okviru koga je na pisti u kasarni organizovan taktičko-tehniki zbor (upoznavanje sa naoružanjem tehnikom i opremom), a drugi dinamički, u sklopu koga su pripadnici brigade pokazali deo svoje obuke (prikaz uništenja terorističke grupe, prikaz dresure psa, postavljanje sredstava veze, utovar tenka na nosač i sl).

Vranjanci i građani Pčinjskog okruga, a posebno deca, učenici osnovci i srednjoškolci imali su priliku da uživaju u odličnoj organizaciji rada i vojnim veštinama brigade koja nastavlja tradiciju Prvog pešadijskog puka knjaza Miloša Velikog srpske vojske i 78. motorizovane brigade Vojske Srbije.

U ime gradskog rukovodstva svečnosti je prisustvovao zamenik gradonačelnika Nenad Antić.

Tradicija ovog tipa započeta je 2007. godine, kada je ova kasarna prva u Srbiji otvorila svoja vrata za građane.

Primer vranjske sledile su i druge jedinice Vojske Srbije.

Akciju "Otvoreni dan" inicirao je tadašnji komandant 78. motorizovane brigade, u to vreme pukovnik, a danas general Milosav Simović.

Svake godine kasarnu Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog poseti od 4.000 do 5.000 građana Pčinjskog okruga.

U programu su učestvovali KUD Sevdah i Karate klub Tanden iz Surdulice.

Najnovije vesti