Otvoreni 43. Borini pozorišni dani: Nema poraza dok ima sećanja FOTO/VIDEO

Premijerom predstave Ništa nećemo zaboraviti (po motivima iz dva romana Vranjanke Vere Cenić) u režiji Juga Đorđevića, reditelja poreklom Vranjanca, i prema tekstualnom predlošku Tijane Grumić, u izvođenju ansambla vranjskog teatra, otvoreni su 43. Borini pozorišni dani u Vranju.

Ništa nećemo zaboraviti je ostvarenje koje autorski tim, kako je rečeno uoči premijere, nije tretirao kao autobiografski materijal.

Reditelj Jug Đorđević kazao je da je reč o nekoj vrsti doku-fikcije prema kojoj se, u pripremi predstave sa svojim saradnicima, trudio da što verodostojnije portretiše neke slike iz dva romana Vere Cenić - Kanjec filjma i Ista priča.

"Najveći je izazov bio da priču o odlasku jedne žene iz Vranja na studije u Beograd, i činjenicu da je završila na Golom otoku, učinimo ne samo lokalnom, već univerzalnom.

Da taj lokalni trenutak portretišemo i učinimo ga univerzalnijim", rekao je Đorđević.

Glumac vranjskog ansambla Marko Petričević naveo je na otvaranju festivala i vezi sa premijerom ostvarenja Ništa nećemo zaboraviti da mu se sviđa koncept koji primenjuje Jug Đorđević, kada radi velike predstave sa manjim brojem glumaca od broja uloga.

"To je i za nas glumce veliki izazov, jer tokom jedne večernje predstave treba da promeniš nekoliko uloga, nekoliko karaktera, načine razmišljanja, stavove i poglede na stvari", rekao je Petričević.

On je, u vezi sa sloganom festivala Pozorište u traumatizovanom društvu, kazao da mi danas "živimo u najvećoj imitiaciji života, odnosno nekoj vrsti najveće laži".

"Plasira nam se kao da je sve super, kao da je sve idealno i kao da postoje uslovi za savršen život.

A, zapravo je toliko tragičnih momenata iza nas, a živimo ih i danas, tako da ovaj slogan aposlutno odgovara današnjem trenutku", rekao je Petričević.

Bojan Jovanović, umetnički direktor vranjskog teatra i jedan od glumaca u ovoj predstavi, kazao je da je najveći izazov u vezi sa odlukom da se priprema predstava po romanima Vere Cenić bio "sam izbor" teksta.

"Nekoliko godina unazad smo razgovarali u okviru pozorišta o tome da postavimo predstavu po delimaVranjanke Vere Cenić, a onda smo u jednom razgovoru sa Jugom Đorđevićem shvatili da i on to želi da radi i više nismo imali dilemu.

Značaj njene zaostavštine je ogroman i ovo je predstava sa temom koja je nacionalno važna, koja nadilazi lokalni karakter", rekao je Jovanović.

Direktor Pozorišta Bora Stanković u Vranju Nenad Jović potencirao je da pozorište ovaj dan smatra jednim od najznačajnijih.

"Za ovu priliku spremili smo premijeru o temi koja je bila jedna od najvažnijih i najbolnijih u bivšoj Jugoslviji.

Drago mi je da smo na ovaj način oživeli delo Vere Cenić.

Nadam se da će ova predstava ozbiljnoću dramskog teksta i režije, te univerzalnošću teme prevazići lokalne okvire i napraviti uspeh na širem prostoru", kazao je Jović na otvaranju.

Ostvarenje Ništa nećemo zaboraviti nije predstava o životu Vere Cenić, prvog doktora nauka iz Vranja, profesorke i književnice, već o periodu istorije jedne zemlje i posledicama koje sežu i nakon njenog raspada.

To je priča o surovosti i besmislenosti tretmana (političkih) neistomišljenica i neistomišljenika, o tome šta znači sećati se i kako pisati o onome što ne može da se potisne ili zaboravi.

Ništa nećemo zaboraviti zapravo je parafraza Cenićkinog citata, skreće pažnju dramaturškinja Tijana Grumić.

"Vera Cenić je u svojim romanima upravo o zaboravu govorila kao o jedinom pravom porazu za čoveka.

Međutim, ova predstava nam pokazuje da poraza nema, sve dok ima onih koji su spremni da se sećaju i da oživljavaju sećanja", navela je Grumić.

Milenković: Podrška i ubuduće

Gradonačelnik Vranja u ostavci Slobodan Milenković naglasio je da će Grad Vranje, kao i do sada, pružati bezrezervnu podršku realizaciji programskih sadržaja vranjskog teatra, a posebno Borinim pozorišnim danima.

"Ovom prilikom želim da čestitam upravi pozorišta, celom ansamblu, kao i selektoru što smo svi zajedno uspeli da realizujemo zamisao o podizanju festivala na još jedan viši nivo - međunarodni. Takođe, svim zaposlenima u Pozorištu Bora Stanković čestitam Dan ustanove. Vranjskoj publici želim da uživa u najboljim ostvarenjima pozorišnih pregalaca iz zemlje i okruženja", istakao je Milenković.

Borini pozorišni dani nastaviće se u nedelju, kada će početi zvaničan takmičarski deo festivala.

Prva od predstava koja konkuriše za nagrade festivala biće ostvarenje Kod večite slavine (Momčilo Nastasijević, režija Sonja Petrović), Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture u Novom Sadu.

U žiriju festivala su Dušan Petrović, reditelj i profesor FDU u Beogradu, kao predsednik žirija, Katerina Kocevska, glumica i dugogodišnja upravnica Makedonskog dramskog teatra, te Davor Špišić, dramski, prozni pisac i scenarista iz Hrvatske.

Festival od ove godine prvi put ima međunarodni karakter.

Nagrade u pet kategorija

Nagrade na ovogodišnjem festivalu biće dodeljene u pet kategorija: za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu. Peta će biti nagrada publike koja nosi ime Radoslav Radivojević, po pokojnom direktoru vranjskog teatra i utemeljivaču festivala.

Najnovije vesti