Otvoreni 42. Borini pozorišni dani: A sad, kuda plovi ovaj svet FOTO/VIDEO

Predstavom Autoputem ansambla Pozorišta Bora Stanković u Vranju i otvaranjem izložbe o 25 godina profesionalnog pozorišnog života u Vranju, u petak uveče otvoreni su 42. Borini pozorišni dani.

Predstava je izvedena van takmičarske konkurencije, a reč je o ostvarenju koje je premijeru u vranjskom teatru imalo 2011. godine, pre nego što je izgorela stara pozorišna zgrada.

Na otvaranju, pomoćnica ministarke kulture Danijela Vanušić rekla je da na zadovoljstvo građana Vranja i okoline, i svih pozorišnih zaljubljenika širom naše zemlje, ovo pozorište od pre tri godine "živi svoj novi život".

"Pozorište Bora Stanković u potpunosti je rekonstruisano, revitalizovano i danas spada u najbolje opremljena pozorišta u Srbiji.

Da je Vranje oduvek bilo mesto bogatog kulturnog života i okupljanja umetnika i ljubitelja umetnosti svedoči podatak da je pre 125 godina ovde postavljena prva predstava", rekla je Vanušić.

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović poželela je ansamblu vranjskog teatra da i u godinama koje dolaze njegovi članovi "nastave da sprovode svoju misiju čuvanja i negovanja duhovnosti i pismenosti".

"Кuda plovi ovaj svet? slogan je 42. Borinih pozorišnih dana, ali i pitanje koje u poslednje vreme, sasvim sam sigurna, svako od nas postavlja sam sebi.

Verujem da će nam festivalski repertoar dati mogućnost da barem između redova spoznamo odgovor na ovo pitanje.

Da će nam pokazati da pozorište nije samo zabava, već i mesto na kome će se publika pokrenuti da razmišlja, promišlja, da ima priliku da stekne nova iskustva, a na kraju i da se edukuje", rekla je Jović.

Direktor Pozorišta Nenad Jović istakao je da je ovaj dan posvećen svima koji su pomogli ustanovi u najtežim trenucima njenog postojanja, od požara do otvaranja obnovljene zgrade pozorišta.

Takmičarski deo Borinih pozorišnih dana počeće već u subotu predstavom Ko je ubio Dženis Džoplin?, po tekstu Tijane Grumić, a u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U nedelju će uslediti predstava Izbiračica, a u ponedeljak Kus petlić, obe u izvođenju Narodnog pozorišta u Subotici, pa potom u utorak Rolerkoster Ateljea 212.

Sreda je rezervisana za ostvarenje Poslednje devojčice Pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice, a četvrtak za ostvarenje Rat i mir, u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

U čast nagrađenih nastupiće Kraljevačko pozorište sa predstavom Crna ovca, u režiji Snežane Trišić.

Žiri ovogodišnjeg festivala činiće Biljana Keskenović, glumica Narodnog pozorišta u Somboru, Nataša Poplavska, rediteljka iz Skoplja i Borivoj Radaković, dramski pisac iz Zagreba, najavio je umetnički rukovodilac pozorišta Bojan Jovanović.

Nagrade

Na koncu ovogodišnjeg festivala biće dodeljene lane ustanovljene nagrade sa imenom "Borisav Stanković" i to u pet klategorija: za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu. Peta će biti nagrada publike koja nosi ime "Radoslav Radivojević", po pokojnom direktoru vranjskog teatra i utemeljivaču ovog festivala.

Selektor je Slobodan Savić, pozorišni kritičar i novinar.

Sve predstave počinju u 20 sati.

Preostale karte mogu se kupiti na biletarnici pozorišta.

Ovogodišnji budžet festivala je oko 5,5 miliona dinara, od čega najveći deo, oko 3,25 miliona, pokriva Grad Vranje.

Prateći program: 25 godina profesionalnog pozorišta

Ove godine festivalski program pratiće sve vreme izložba fotografija koja, između ostalog, potvrđuje i koliko je ljubavi, nade, posvećenosti i profesionalnog rada stalo u poslednjih 25 godina profesionalnog pozorišnog života u Vranju. Izložba je deo pratećeg programa festivala u okviru koga će još uslediti promocija izdanja Sterijinog pozorja, promocija knjige Politička drama i pozorište u dramama Dragoslava Mihailovića i predstava za decu iz seoskih sredina.

Umetnički rukovodilac pozorišta Bojan Jovanović rekao je na otvaranju da izložba "25 godina profesionalnog pozorišta" obuhvata kolaže fotografija od 1997. do 2022. godine i svedoči o periodu pozorišnog života u Vranju u proteklih 25 godina.

Na Dan pozorišta nagrađeni Žetica Dejanović i Miroslav Ilić

Godišnje nagrade na novoustanovljeni Dan pozorišta dobili su na otvaranju festivala članica glumačkog ansambla Žetica Dejanović pozorišta i majstor scene Miroslav Ilić iz sektora tehnike. Zahvalnice su uručene pojedincima i preduzećima koji su pomogli obnovu zgrade teatra nakon požara 2012. godine. Dan Pozorišta Bora Stanković u Vranju ubuduće će se obeležavati svakog 21. oktobra, na dan kada je preminuo Borisav Stanković i na dan kada tradicionalno počinje festival Borini pozorišni dani, što je definisano novim Statutom pozorišta. Dosad je praznik lokalnog teatra bio 31. januar, dan kada je odigrana prva pozorišna predstava 1896. godine. Ubuduće će festival Borini pozorišni dani uvek počinjati Danom pozorišta.

Najnovije vesti