Otvorene dve izložbe u Galeriji NU u sklopu Svetosavske nedelje FOTO/VIDEO

Otvaranje dve izložbe privuklo je pažnju publike u sklopu Svetosavske nedelje 2023. u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Obe su veoma interesantne, ali je jedna donela novinu, a reč je o radovima nastalim tokom nedavne ikonopisačke radionice Narodnog univerziteta.

Govoreći na otvaranju, direktorka ove ustanove Gordana Dimitrijević naglasila je da je Narodni univerzitet, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Vranja, uspeo da u novembru i decembru pod svojim okriljem organizuje takvu vrstu radionice.

Zorana Jovanović, master slikarstva, prema rečima Dimitrijevićeve, veoma je vešto i vredno vodila ovu radionicu.

Rad u sklopu radionice, naglašeno je, bazirao se na bogatstvu srpske srednjovekovne tradicije, kulturno-istorijskog nasleđa, kroz umetnost ikonopisanja.

Učila se klasična metoda vizantijskog ikonopisa, lepljenje zlatnih listića, priprema podloge za rad, tehnika islikavanja i patiniranje ikona.

Ta radionica i ova izložba nisu kraj rada na ovom poslu, naglasila je direktorka NU.

Značajno je što je Dimitrijević najavila da će ova javna ustanova, od 1. februara, organizovati još jednu ovakvu radionicu, i to potpuno besplatnu, sa obezbeđnim materijalom za rad.

Ona je pozvala sve zainteresovane da se priključe.

Gradska većnica za kulturu Izabela Savić, naglasila je na otvaranju da je cilj manifestacije Svetosavska nedelja da se afirmiše srpska duhovnost, ali i kultura.

U maloj sali Galerije, u okviru tradicionalne kulturno-prosvetne i duhovne manifestacije koja se u Vranju održava 33. put, otvorena je izložba nagrađenih likovnih radova nastalih u okviru tradicionalnog konkursa.

On se organizuje u vranjskim osnovnim i srednjim školama svake godine povodom Svetosavske nedelje, a najbolji i nagrađeni radovi potom su deo ove tradicionalne izložbe.

Najnovije vesti