Otvorena Svetosavska nedelja u Vranju FOTO

Izložbom fotografija pod nazivom Ranohrišćanske grobnice Niša, počelo je obeležavanje Svetosavske nedelje 2023. u Vranju.

Na otvaranju je rečeno da se radi o jedinstvenoj izložbi fotografija, koja je svedok istraživanja jedne od, kako kažu stručnjaci u oblasti arheologije, najistraživanijih i najznačajnijih nekropola na tlu Evrope, koja se nalazi u Nišu.

Autori izložbe su Zoran Radosavljević majstor fotografije i Toni Čerškov, arheolog.

Tradicionalnu kulturno prosvetnu i duhovnu manifestaciju u Galeriji Narodnog muzeja otvorio je gradonačelnik Slobodan Milenković, podsetivši na životni put Svetog Save i njegov doprinos razvoju srpske države, duhovnosti i prosvećenju srpskog naroda.

"Sva srpska zemlja je lična karta Svetog Save.

Sa ovog mesta obećavamo da ćemo i u godinama koje dolaze dostojno proslavljati Svetog Savu, kao i da ćemo svojim potomcima ostaviti u amanet da nastave našim stopama i nikada ne zaborave ko smo i odakle potičemo’’, kazao je Milenković.

Na otvaranju manifestacije besedio je i vladika vranjski gospodin Pahomije.

U umetničkom delu programa nastupio je hor Muzičke škole Stevan Mokranjac. Posetioci su bili u prilici da pogledaju film o izložbi fotografija pod nazivom Ranohrišćanske grobnice Niša, čijim otvaranjem je počelo obeležavanje Svetosavske nedelje 2023.

Program za nedelju i ponedeljak

Drugi dan Svetosavske nedelje biće u znaku filmske umetnosti, kada će od 17 i 20 sati u vranjskom pozorištu biti prikazan dokumentarni film Lastavice Hristove. Već u ponedeljak od 19 sati, takođe u sali pozorišta, koncert će održati Leskovački crkveni ansambl ,,Branko''. Projekcije filma i ulaz na koncert besplatni su za sve zainteresovane posetioce.

Najnovije vesti