Otvorena Spomen soba: Neobuzdani duh učitelja Krampusa FOTO/VIDEO

U Osnovnoj školi Dositej Obradović otvorena je spomen soba u čast čuvenog vranjskog učitelja Aleksandra Popovića Krampusa, jednog od najvećih lokalnih izumitelja u obrazovanju i jednog od najoriginalnijih učitelja svog vremena u Srbiji.

Direktorka škole Aleksandra Manić naglasila je da ovaj događaj prevazilazi značaj lokalnih okvira, a da soba koja će ubuduće biti ponos ove ustanove i grada predstavlja "obrazovnu svetinju".

U spomen sobi biće stalna postavka Popovićevih pedagoških učila koja će podsećati mnoge njegove generacije kako su učili i razvijali drugarski i takmičarski duh, zahvaljujući njemu.

Jedan od Krampusovih savremenika Čedomir Minić, koji je svojevremeno radio kao pedagog u ovoj školi, kazao je na otvaranju da se raduje što prisustvuje "činu kada se ovekovečuju ljudska dela".

- Otvaramo ovu spomen sobu da trajno živi duh stvaralaštva učitelja Krampusa koji je ćitav svoj život posvetio školi i učenicima s ciljem da naučne istine primenom tzv. očiglednih sredstava učini jasnim, shvatljivim i dostupnim - kazao je Minić.

Minić je dodao da će deo sačuvanih radova učitelja Aleksandra Popovića "krasiti ovo zdanje i spomen sobu".

- I kazivaće mnogim posetiocima da je u ovoj školi radio entuzijasta i plemeniti čovek, učitelj Krampus.

Ovaj dan biće zapisan krupnim slovima u anale škole, a za osnivanje spomen sobe upućujemo čestitke idejnom tvorcu Stanku Popoviću i njegovim saradnicima - kazao je Minić.

Vranjski pesnik za decu i bivši učenik Dositejeve škole Žikica Dimitrijević potencirao je da je Aleksandar Popović, u Vranju jednostavno poznat pod nadimkom Aca Krampus, bio "simbol i personifikacija učiteljovanja".

- Gotovo da nije bilo čoveka u Vranju, išao u Dositejevu školu ili ne, da nije znao učitelja Krampusa.

On je bio preteča novog obrazovnog sistema - kazao je Dimitrijević.

Jedan od bliskih rođaka, sestrić učitelja Ace Krampusa Nebojša Veljković naglasio je da njegov čuveni rođak "zaslužuje mnogo lepih reči".

- Sećam se da je moj ujak Aleksandar, još kao vrlo mlad učitelj, imao poriv za istraživanjem, stvarao neke preteče budućih, danas aktuelnih nastavnih sredstava.

On je 1952. i 1953. godine konstruisao table gde je uz određene animacije đak u školi mogao da vidi da li je dao tačan odgovor ili ne.

Bio je jedan veliki, neobuzdan duh, uradio je mnogo za školu, osvojio nagradu "Najdraži učitelj" u prvoj generaciji u bivšoj Jugoslaviji kao prvonagrađeni učitelj iz Srbije - kazao je Veljković.

OŠ Dositej Obradović priredbom i prigodnim programom u petak je obeležila Dan škole.

Najnovije vesti