Otvorena naučna konferencija o Đorđu Tasiću: Vranjanac koji je uzdigao pravnu misao FOTO/VIDEO

Polaganjem venaca na spomen ploču i spomen bistu Đorđu Tasiću, Vranjancu i jednom od velikana srpske pravničke misli, te otvaranjem izložbe Dr Đorđe Tasić, život i delo, autora Tomislava Simonovića i Miroljuba Stojčića, na Pedagoškom fakultetu u subotu je počela naučna konferencija posvećena jednom od najpoznatijih Vranjanaca.

Lucijana Radinović, unuka profesora Đorđa Tasića, rekla je da je "visokopočastvovana što ima priliku da učestvuje na ovom skupu", organizovanom povodom 130 godina od rođenja njenog dede.

"Želim da uputim reči zahvalnosti gradu Vranju što ne zaboravlja svoje velikane i što gaji sećanje na njih", rekla je Radinović.

Prof. dr Slobodan Miladinović, predsednik Srpskog sociološkog društva, jednog od organizatora konferencije, podsetio je na otvaranju da je to društvo upravo pokrenuto zahvaljujući aktivnostima Đorđa Tasića.

"Ono što je bitno za profesora Đorđa Tasića je njegov odnos prema sociologiji.

On je bio pokretač i urednik Sociološkog pregleda.

Godine 1938, pre skoro 85 godina, pokrenut je kao zbornik.

U posleratnim godinama je ponovo počeo da izlazi, a nekoliko godina posle toga prerastao u časopis.

To je časopis koji danas ispunjava sve standarde međunarodnog naučnog časopisa.

Sve je to zasluga i doprinos profesora Đorđa Tasića čija duga ruka deluje evo i danas, mnogo godina posle njegove tragične smrti", rekao je Miladinović.

U ime domaćina konferencije, dekanica Pedagoškog fakulteta Dragan Stanojević kazala je na otvaranju skupa da je za taj fakultet "velika čast i priznanje" što se naučna konferencija realizuje pod krovom ovog fakulteta.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković naglasio je da će "lokalna samouprava i visokoobrazovne institucije u gradu uvek biti tu da podrže realizaciju projekata od nacionalne važnosti".

Dragana Ilić Marković, predsednica Višeg suda u Vranju, rekla je da je Tasić, kao vizionar pravne nauke, bio "jedan od nas - Vranjanac".

"Hodao je vranjskim kaldrmama, učio da čita i piše od vranjskih učitelja.

Opravdao je svoje poreklo, kao najčistiji primer svih vrlina", rekla je Ilić Marković.

Tokom dana učesnici konferencije izlagaće svoje radove posvećene dr Đorđu Tasiću i njegovom bogatom naučnom opusu.

Đorđe Tasić - Život i delo

U holu Pedagoškog fakulteta pre početka konferencije otvorena izložba pod nazivom Đorđe Tasić, život i delo, koju su priredili hroničar Vranja Tomislav Simonović i arhivista Istorijskog arhiva u Vranju Miroljub Stojčić. Na osam panoa izložene su fotografije, dokumenta, isečci iz novinskih članaka i naučnih radova profesora Tasića. Izložbu su organizovali Istorijski arhiv 31. januar i Advokatska komore Niš.

Najnovije vesti