Otvorena međunarodna Likovna kolonija: Blagodet druženja i stvaranja FOTO/VIDEO

Drago mi je da, osim iz Srbije, i ovoga puta imamo za učesnike umetnike iz susednih država, a ove godine i iz Rusije, rekla je na otvaranju sedmodnevne internacionalne Likovne kolonije Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta (NU) u Vranju, organizatora kolonije.

Otvaranje kolonije zvanično je proglašeno u prostorijama Likovne radionice Narodnog univerziteta.

Direktorka Dimitrijević podsetila je da je kolonija na ovim prostorima prvi put organizovana 1974. godine, u organizaciji Narodnog univerziteta i Kulturno-prosvetne zajednice Kumanova.

"Imala je prekid u svom radu, da bi 2002. godine Narodni univerzitet, uz pomoć SO Vranje, organizovao Likovnu koloniju Vranje 2002, nastavljajući jednu lepu tradiciju", navodi Dimitrijević.

Ove godine umetnici različitih stilskih opredeljenja u Vranje će stići iz više zemalja.

Tu je Ruskinja Marina Kavešnjikova, Katerina Despot i Lara Taškovska iz Makedonije, Dona Georgeva iz Bugarske, a iz Srbije Ivana Knežević, Jovana Stojanac i Branka Lalić.

"Na jednom mestu imaće priliku da razmene iskustva, da stvaraju, upoznaju grad i druže se tokom trajanja kolonije, sve do 23. jula.

Prostor naše Likovne radionice biće celodnevni otvoreni atelje, koji će moći da posete svi zainteresovani građani, da se upoznaju sa radom umetnika", rekla je Dimitrijević.

Katerina Despot, slikarka iz Makedonije, rekla je novinarima na otvaranju da nije prvi u Vranju i da među Vranjancima oseća toplinu i dobrodošlicu.

Čačanka Ivana Knežević rekla je da je ranije dolazila u Vranje, dovodeći svoje đake na Dečju likovnu koloniju, a da se sada na internacionalnoj Likovnoj koloniji prvi put pojavljuje kao autor.

"Kombinujem tehnike i mnogo eksperimentišem, često slikam objekte.

Koristim razne vrste boja i razne materijale.

Likovne kolonije su upravo dobre zbog toga što na jednom mestu imate barem desetak potpuno različitih ljudi i pravo je blago videti te slikare, upoznati njihove tehnike, različite načine rada svonjih kolega.

Ja sam jedna od njih i nadam se da će im moj rad biti interesantan", kazala je Knežević.

U toku kolonije predviđen je obilazak kulturno–istorijskih znamenitosti Vranja, prijem kod gradonačelnika, poseta Narodnom muzeju, izlet do Vranjske Banje.

Nakon završetka Likovne kolonije, početkom septembra 2023. biće priređena tradicionalna izložba likovnih radova učesnika Kolonije.

Likovna kolonija datira na ovom prostoru još od 1974. godine.

Nekada se zvala "Prohor Pčinjski", a kolonija pod sadašnjim nazivom ustanovljena je 2002. godine i predstavlja njen nastavak.

Sa dosadašnjih kolonija učesnici kolonija pokolonili su Vranju više od 150 slika koje se čuvaju u depou NU.

Održava se pod pokroviteljstvom Grada Vranja.

Najnovije vesti