Otvorena izložba Sinergija: Prostori duše, duha i duhovnosti FOTO/VIDEO

Izložba slika Sinergija - Zoran Petrušijević Zop - Vesna Marinković Stanković - Eva Meštrović, otvorena je u prisustvu velikog broja ljubitelja umetnosti, u utorak uveče u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Kustoskinja Mirjana Jovanović rekla je na otvaranju da se na ovoj izložbi Eva Meštrović predstavlja serijom slika većeg i velikog formata, rađenim u uljanoj i kombinovanoj tehnici.

Vesna Marinković Stanković je za ovu priliku uradila seriju autorskih slika sakralnog sadržaja većeg formata, tehnikom ulja na platnu, a Petrušijević se predstavio uljima na platnu manjeg formata.

"Pored zajedničkog prizvuka scene, izložba odiše kolorističkom usaglašenošću u obradi anđela, likova svetitelja i žena.

Kao dominantne boje pojavljuju se crvena, plava i zlatna, koje povezuju rukopise i koloristički oblikuju izložbu", rekla je Mirjana Jovanović.

Ona je dodala da svakodnevno suočavanje sa društvenom stvarnošću "predstavlja polaznu motivaciju za promišljanje i reakciju troje umetnika".

"U tim i takvim trenucima okreću se sebi, a rešenje pronalaze izvan treće dimenzije u prostoru duha i uzvišenom, pričaju nam o životu izvan smrti.

Daju nam na uvid sopstveni način umetničke reakcije protiv apatije i uznemrenosti, a to je nit koja ih povezuje u okviru izložbe Sinergija", konstatovala je Jovanović.

Eva Meštrović, slikarka iz Rijeke koja se obratila ljubiteljima umetnosti u ime troje autora, kazala je da na izložbi, osim svojih, javnosti prezentuje i dela svojih gostiju i dugogodišnjih mentora.

Konstatovala je da se sva tri umetnika međusobno razlikuju, ne samo po godinama i iskustvu, već i po autentičnom stvaralačkom procesu.

"Tragajući za sopstvenom istinom i potrebom za dubljim dodirom sa samim sobom, svo troje nas tematski povezuju, prepliću i dodiruju u prostori duše, duha i duhovnosti.

Stvaralačkom sinegijom naš intimni odnos unutrašnjeg bića oblikujemo u vizuelne forme, pričajući priče o nama samima", rekla je Meštrović.

Ova izložba u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju moći da se pogleda u narednih petnaestak dana.

Zop

Zoran Petrušijević ZOP rođen je 1943. godine u Vranju. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikastvo, u klasi prof. Ljubice Sokić. Magistrirao je kod iste profesorke 1968. godine. Član je ULUS-a od 1972. godine. Živi i radi u Vranju.

Eva Meštrović

Rođena je u Zadru 1994. godine. Školu Likovnih umetnosti u Splitu završila je 2012. godine. Po završetku srednje škole priprema se za fakultet u Likovnoj radionici Narodnog univerziteta u Vranju, pod vođstvom Vesne Marinković Stanković. Magistrirala je 2020. godine na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci, u klasi prof. art. Siniše Majkusa. Njene slike našle su se i u scenografiji američkog filma Dina 2. Živi i radi u Rijeci.

Vesna Marinković Stanković

Rođena je 1962. godine u Nišu. Završila je srednju umetničku školu Đorđe Krstić u tom gradu. Diplomirala je 1987. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. M.V. Mirskog, na odseku za primenjeno slikarstvo. Radi kao voditelj Likovne radionice Narodnog univerziteta u Vranju od 1997. godine.

Najnovije vesti