Otvorena izložba radova sa prve Kolonije umetnica u Vranju (FOTO, VIDEO)

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju otvorena je izložba radova nastalih na prvoj "Koloniji umetnica 2018", u periodu od 30. jula do 5. avgusta ove godine.

Na ovogodišnjoj Koloniji umetnica bilo je šest učesnica - Jovana Stojanac (Šabac), Milica Bjelanac (Zrenjanin), Neda Laketić Šoć (Kanada), Katarina Novaković (Leskovac), Dunja Sirmijum (Sremska Mitrovica), Dragana Kuprešanin (Beograd).

Nikola Stojanović, jedan od organizatora izložbe iz Udruženja likovnih umetnika Atelje K-33, rekao je za Vranje News da su ideja i ciljevi kolonije zasnovani pre svega na činjenici da je Vranje mesto bogatih materijalnih kulturnih vrednosti i nematerijalnih kulturnih dobara.

- To ga svakako čini inspirativnom sredinom za stvaraoce.

Umetnicima je pružena mogućnost za razmenu likovnih iskustava i produbljivanje umetničkih saznanja, upoznavanje kulturološkog nasleđa regiona, kao i mogućnost za predstavljanje njihovih dosadašnjih ostvarenja.

I to kroz predavanja, prezentacije i radionice, čime je i konzument dobio uvid u savremenu likovnu scenu u zemlji - rekao je Stojanović.

Ova kolonija osmišljena je kao kolaž različitih likovnih tehnika, s ciljem da se posetiocu, a kasnije i posmatraču na izložbi nastalih radova predstavi bogatstvo i široke mogućnosti izražavanja u okvirima likovnog.

Osim najrasprostranjenije tehnike slikanja na platnu i akrilnih i uljanih boja, u sali za rad tokom trajanja kolonije mogao se videti proces nastanka mozaika, akvarela, crteža pastelima ili ugljenom.

- Izložba nastalih dela na koloniji je prilika da steknemo uvid u to kako je naše Vranje uticalo na umetnike koji su se prvi put našli i stvarali u njemu.

Jer, osim vremena provedenog u prostoru za rad, učesnice su obišle značajne građevine i spomenike Vranja, naše ulice, vidikovce, čule priče i legende iz našeg grada.

Čule su vranjsku pesmu, probale hranu karakterističnu za ovo podneblje i razmatrale trenutnu situaciju u oblasti likovne umetnosti sa stvaraocima ovog kraja - naveo je Stojanović.

Kolonija je projektno podržana na javnom konkusu finansiranja i sufinansiranja projekata iz kulture koje je raspisala Uprava grada za 2018. godinu.

UČESNICE

Milica Bjelanović (1960) Zrenjanin. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1988. Na istoj studirala postdiplomske studije u klasi prof. Živka Đaka. Član je ULUS-a od 1989. Izlagala na preko 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Japan, Španija, Poljska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Francuska, Mađarska). Učestvovala u radu više od 30 likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu.

Jovana Stojanac, rođena (1992) Šabac. Završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Vlada Rančića. Master akademske studije slikarstva završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Radomira Kneževića. Pored slike, bavi se različitim likovnim disciplinama kao što su grafika, mozaik, digitalna slika, dizajn, crtež , fotografija, mural i performans. Učestvovala na više grupnih izložbi slika, crteža, grafika, fotografija i mozaika.

Katarina Novaković (1990) Leskovac. Fakultet umetnosti u Nišu u klasi prof. Katarine Đorđević, završila 2013. godine. Master studije na istom fakultetu kod istog profesora 2014. Dobitnica je više nagrada iz oblasti slikarstva.

Dunja Sirmium (1984) Sremska Mitrovica. Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Slobodana Đuričkova-Ćake 2011. godine; na istom fakultetu završila i master studije. U periodu od 2013-2015. je radila na projektu konzervacije i restauracije mozaika iz Carske Palate u Sremskoj Mitrovici. Redovan je član ULUPUDS-a. Živi i radi u Beogradu.

Dragana Kuprešanin, samostalni umetnik Beograd, Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završila 2011. godine. Grafički dizajn završila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2008. godine. Učestvovala na više od 300 grupnih i relizovala 20 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Neda Laketić Soć, Sarajevo. Živi i radi u Kanadi. Završila Akademiju likovnih umetnosti i posdiplomske studije u klasi prof. Alija Kucukalica i prof. Koste Angelo Radovanija. Član ULUS-a, SULUJ-a itd. U Kanadi radi u gradskom pozorištu Windsor, kao dizajner za propagandne publikacije. Od 2007. intezivno izlaže svoje crteže, skulpture, slike u izložbenim prostorima i galerijama u Torontu, New Yorku i Windsoru.

Najnovije vesti