Otvorena izložba pet fotografkinja: Povratak u oflajn svet FOTO/VIDEO

Čarna Nikolić, Una Laurenčić, Anastasija Kojić, Tamara Kostrevc i Tanja Marjanović, pet mladih srpskih fotografkinja čija je izložba otvorena u utorak u Galeriji Narodnog univerziteta (NU) u Vranju, iznele su pred vranjsku publiku svoje individualne artističke poetike, uklopljene u koncept izložbe "Tu mač".

Reč je o tumačenjima pokreta, zvuka, boje i forme, inspirisanih magijom operske scene, muzikom džez kluba, sportom i atmosferom muzejskog prostora - selektovanih svakodnevnih prizora nastalih u prostoru koji je aktivno usmeren ka dobrobiti naše duševne estetike, naveo je u recenziji dr Milan Prosen, istoričar umetnosti.

Direktorka NU Gordana Dimitrijević, govoreći na otvaranju izložbe, kazala je da joj je drago da u svom izložbenom prostoru Narodni univerzitet može da priredi postavku koja je po mnogo čemu osobena i u kojoj učestvuje pet autorki sa pet različitih izložbenih kompozicija.

Jelena Simić, istoričarka umetnosti koja je osmislila ovaj koncept, kazala je da ova izložba "ide u prilog tvrdnji da se bez umetnosti ne može".

- Uprkos pandemiji i još šire gledano uprkos trenutnoj poziciji kulture u društvu.

Za to treba zahvaliti našim mladim fotografkinjama što nas svojim mladalačkim entuzijazmom danas na to podsećaju - rekla je Simić.

- Provokativnim i dvosmislenim naslovom izložbe aludira se, ne samo na traženje mogućih odgovora kroz fotografije, već se kritički sugeriše određeni višak, zasićenje: previše brzine i površnosti, premalo studioznostii posvećenosti; previše mimikrije, insta-umetnosti i (ne)kulture, premalo istinskog umetničkog izraza - dodala je Simić.

Ona je kazala da autorke "prepoznaju umetnički gest, ne samo u namenskim prostorima kulture i umetnosti, već i na neočekivani mestima".

- Na njihovim fotografijama opredmećuju se, tu-mače elementi umetničkog izraza (pokret, zvuk, boja, objekat) i ukazuje se na višestrukost njihovog značenja.

Ukazuje se i na premalo pažnje koja se poklanja umetnosti, uz sve aktuelniju opasnost od previše onlajn, a premalo oflajn življenja i stvaranja - zaključuje Simić.

Izložbu "Tu mač" Vranjanci će moći da pogledaju do 14. juna.

IZ RECENZIJE

Anastasija Kojić vešto fokusira sekvence opere "Jadnici", iznoseći pred publiku postavke u kompozicijama jasnih klasičnih struktura, uglavnom dominantnih dijagonala, čija se čvrstina potnencira svetlom i trenutkom ovekovečene scenske ekspresije.

Opredmećena muzika iskaz je Čarne Nikolić, koja kroz pokret iskazuje dinamiku atmosfere džez kluba, stvarajući difuzni ambijent koji reflektuje muziku, razlivajući svetlosne akcente u ritmu animiranih instrumenata i muzičke ekspresije benda.

Tamara Kostrevc je svoj objektiv usmerila ka eleganciji pokreta i gipkosti forme skakača u vodu, približavajući publici energiju sporta kroz lepotu sekvenci koje prikazuje, opredelivši se za crno-beli izraz fokusiran na jasne odnose likovnih činilaca.

U podvodnoj fotografiji Tanje Marjanović sagledavamo njen ronilački objektiv, očaranost estetikom morskog sveta kroz svetlo i reljef, potenciran iskošenim sprudovima koralnog grebena Crvenog mora u morskom plavetnilu.

Rad Une Laurenčić usmeren je ka istraživanju muzejskog prostora, doživljenog kao sakralnog habitusa umetničkih dela kome se priklanjamo spremni da nas oni otrgnu od realnog vremena, i orijentišu ka višem i vanremenskom svetu umetnosti.

(dr Milan Prosen, istoričar umetnosti)

Najnovije vesti