Otvorena izložba o znamenitom Vranjancu Risti T. Nikoliću FOTO/VIDEO

Izložba fotografija, dokumenata i predmeta pod nazivom Antropogeografski rad i naučna istraživanja Riste T. Nikolića, otvorena je u sredu u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, u okviru svečanosti povodom 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

Izložbu su priredili arhivisti Dragana Ristić i Branislav Borić, koji su na otvaranju govorili o životu, radu i značaju dela i stvaralaštva Riste T. Nikolića.

Direktor Istorijskog arhiva 31. januar Saša Stamenković zahvalio se Ministarstvu kulture i Gradu na podršci u realizaciji ovog projekta, ali i porodici Vlajinac iz Vranja, čiji je Rista T. Nikolić bio potomak, i koja je ustupila zavidan deo građe za pripremu izložbe i štampanje kataloga.

Govoreći u ime grada, zamenica gradonačelnika Zorica Jović potencirala je da se prvi put pred stručnom i kulturnom javnošću prikazuje život i delo Riste T. Nikolića, jednog od značajnih Vranjanaca koji je, kako je kazala, bio "nepravedno zapostavljen".

"Izložba koju prati katalog na sistematičan i detaljan način donosi sve dostupne podatke o Risti T. Nikoliću, po prvi put prikupljene i objavljene na jednom mestu.

Imaju poseban značaj jer predstavljaju pojedinosti u Nikolićevom istraživanju upravo vranjskog kraja i okolne, koji će sasvim sam sigurna, široj čitalačkoj publici biti zanimljivi, jer prezentuju kulturu i običaje na ovim prostorima, verovanja, izreke i narodnu tradiciju uopšte.

Ovaj znameniti Vranjanac bio je priznati intelektualac koji je osim maternjim, ruskim i francuskim jezikom, odlično vladao i arapskim.

Bavio se naukom sistematski i posvećeno", rekla je Jović.

Nakon otvaranja izložbe u istom prostoru promovisana je Edicija knjiga Srbija 1914 – 1918, o kojoj je govorio Zoran Kolundžija, urednik u Izdavačkoj kući Prometej u Novom Sadu.

Događajima u Galeriji Narodnog muzeja, povodom Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu, pored predstavnika gradskog rukovodstva, institucija kulture i javnosti prisustvovali su predstavnici Ministarstva kulture i Geografskog fakulteta u Beogradu.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...