Otvorena izložba o Ivi Andriću u Gradskoj biblioteci: Nemi susret s piscem FOTO/VIDEO

Izložba pod nazivom Nemi susret, povodom šezdeset godina od dodele Nobelove nagrade za književnost dodeljene Ivi Andriću, otvorena je u petak u Biblioteci Bora Stanković u Vranju.

Direktor biblioteke Zoran Najdić rekao je na otvaranju da su u biblioteci ovom izložbom hteli da evociraju uspomenu na važan događaj iz 1969. godine kada je Andrić bio gost Vranja u okviru književne manifestacije Borina nedelja.

"Taj Andrićev boravak u Vranju značajan je i za srpsku kulturnu istoriju i književnost, a kamoli za istoriju ovog grada.

Građa koju smo imali za izložbu bila je na stend-baju neko vreme, ali smo u međuvremenu uspeli da nađemo nekoliko autentičnih fotografija koje u potpunosti odslikavaju boravak velikog pisca na više lokacija u našem gradu.

Time smo zaokružili našu ideju i realizovali izložbu", rekao je Najdić.

Bibliotekarka Aleksandra Antić kazala je na otvaranju da su u postavci izložbe korišćeni kompleti knjiga, dokumenata i fotografije iz privatnih arhiva Dragana Mininčića Cige i novinara Mileta Pešića, kao i materijali koje poseduje biblioteka.

Izložbu posvećenu Andrićevom stvaralaštvu priredile su osim nje i bibliotekarke Jasmina Knežević i Maja Stevanović.

Podsećanja radi, pred kraj 1961. godine jedan od naših najvećih pisaca Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagrade za književnost.

Bio je to jedan od najvažnijih događaja u istoriji srpske kulture.

Andrić je jedini pisac sa Ex YU prostora koji je dobio Nobelovu nagradu.

Godine 1969. obreo se u Vranju, gde je bio gost tradicionalne manifestacije Borina nedelja.

Tom prilikom posetio je Borinu rodnu kuću, vodio dijalog s gimnazijalcima o književnosti, odao poštu velikom vranjskom piscu kod Borinog spomenika u Gradskom parku i održao jedno od naposećenijih književnih večeri u Vranju u sali tadašnjeg Doma JNA.

Treći put među Vranjancima

Podsećanja radi, Ivo Andrić boravio je jedini put fizički u Vranju u okviru Borine nedelje 1969. godine. Tada je noseći program poznate književne manifestacije održan u vranjskom Amamu, a Andrić je govorio u Domu JNA. Potom je pre devet godina usledio drugi "dolazak" Andrića, preko izložbe "Ivo Andrić u diplomatiji" koju je u Vranju, u saradnji sa Arhivom Jugoslavije, priredio Istorijski arhiv Vranje povodom 50 godina od Andrićeve Nobelove nagrade i 100 godina od objavljivanja prvog književnog rada. Ova izložba je Andrićev treći "boravak" među Vranjancima.

Najnovije vesti