Otvorena izložba Muzej ogledalo grada: Likovnost fascinirana Vranjem FOTO/VIDEO

Grad kao mesto u kome se živi, vrhunac civilizacijskog dostignuća, sve vreme odgovara čovekovim potrebama, a ovaj ga oblikuje, širi, uvećava, boji i razigrava, između ostalog i putem slikarskih izložbi, čineći ga tradicionalnim, tajanstvenim, inovativnim i dinamičnim, rekla je Maja Aleksić, v.d. direktorka Narodnog muzeja u Vranju, na otvaranju izložbe slika pod nazivom Muzej ogledalo grada.

Obraćajući se na otvaranju, u utorak u Galeriji ovog muzeja, Aleksić je dodala da je ova izložba nastala "s ciljem promocije dela zbirke odeljenja za istoriju umetnosti vranjskog muzeja".

Ova postavka, kako je naglasila Aleksić, jedan je od segmenata programa u okviru manifestacije Muzeji za 10, koja se ove godine organizuje pod sloganom Muzeji, održivost i blagostanje.

Mirjana Jovanović, viša kustoskinja Galerije Narodnog muzeja, potencirala je na otvaranju da su umetnička dela, prezentovana u okviru ove izložbe, "rezultat fascinacije pojedinca različitom kulturom grada".

"Bilo da duže ili kraće borave u njemu, što se vidi po načinu njihovog prezentovanja odabrane teme.

Izložba nije hronološki koncipirana, već može da posluži kao primer na koji način određeno mesto utiče na formiranje identiteta onih koji tu žive stalno ili povremeno.

Autori ove izložbe, na osnovu izloženih dela, pokreću svojevrstan dijalog s publikom i otvaraju prostor za drugačije sagledavanje istorije grada, umetnika, pojedinca.

Pokazuje i bogatstvo fonda zbirke savremene umetnosti muzeja, koja svojim sadržajem omogućava sagledavanje samog grada, te samog muzeja i stvaraoca", rekla je Jovanović.

Na ovoj izložbi zastupljeni su radovi slikara Miodraga Stankovića Dagija, Dragana Stojanovića Šutila, Dušana Popovića, Slobode Luković, Emilije Nikolić, Đerđi Ačajia, Dušana Pejčeva, Nikole Stojanovića Stona, Deljane Dimitrov, Slobodana Marinkovića, Monike Sigeti, Jasmine Stojanović i drugih.

Svi zainteresovani postavku će moći da pogledaju do 19. maja.

Najnovije vesti