Otvorena izložba Marije Komarac: Život širi od zakonskih okvira FOTO/VIDEO

Nije prvi put da sam u Vranju, dolazila sam još kao dete često u vaš grad i ostao mi je u veoma lepom sećanju, pa je to možda bilo i presudno da konkurišem i ovde izložim svoje slike, rekla je na otvaranju samostalne izložbe u Vranju slikarka Marija Komarac.

U Galeriji Narodnog univerziteta u petak uveče je otvorena njena izložba slika pod nazivom Ljubav i istina.

Istoričarka umetnosti Sanja Sofijanić, napisala je u katalogu za ovu izložbu da ona "apostrofira niz večnih pitanja o odnosima i ulogama žene i sveta oko nje".

"Govori o najintimnijim trenucima, doživljajima i osećajima same autorke.

Krajnje banalno i bez filtera prenosi emociju, elaborirajući teme koje čine svakodnevnicu same autorke.

Autorka koristi kako biljne, tako i životinjske motive, ne bi li uspela da implicira materinsku dimenziju ženinog karaktera, kroz bliskost sa prirodom koju doživljava kao sinonim rađanja i bogatstva", navodi se u najavi izložbe.

Komarac je, govoreći o izložbi, rekla da je reč o intimnoj ispovesti roditelja koji je izgubio starateljstvo nad decom.

Ne praveći nove religije od velikih životnih filozofija, navodi u katalogu Sofijanić, Komarac platformi modernog umetničkog izraza doprinosi pričajući priču malog čoveka, često ugroženog i poraženog, upravo onim vrednostima koje su napravljene da ga štite.

"Tim kodom, njeno delo postaje univerzalno i opšte prepoznatljivo, jer nema čoveka koji bar nekad nije osetio da je život širi, kako od tržišnih normi, tako i od zakonskih okvira", navodi Sofijanić.

Govoreći na otvaranju, Jovana Nastić, upravnica Galerije Narodnog muzeja, potencirala je ranije veze slikarke sa Vranjem i njenu sklonost ka velikim formatima.

Paralelno se bavi klasičnim slikarstvom, freskopisanjem i oslikavanjem enterijera.

Ljubitelji umetnosti u Vranju izložbu Marije Komarac moći će da pogledaju do 29. juna.

Profil

Marija Komarac rođena je 1983. godine u Paraćinu. Školovala se na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je 2005. godine u klasi prof. Mirka Trimčevića. Iste godine nastavila je vlastito obrazovanje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Tu je diplomirala 2008. godine na smeru Zidno slikarstvo, u klasi prof. Siniše Žikića. Imala je četiri samostalne i učestvovala na više grupnih izložbi. Dobitnica je EFG nagrade za jednog od sto najboljih studenata Srbije. U Ćupriji je 2020. godine oslikala mural sa likom čuvenog pisca Dragoslava Mihailovića, a 2021. mural sa likom pisca Dobrila Nenadića u Arilju. Godine 2022. pobedila je na konkursu Murali izuzetnih žena Srbije i oslikala mural naše čuvene atletičarke Vere Nikolić, na Hali sportova u Kruševcu. Prošle godine oslikala je i mural na zgradi Osnovne škole u Boljevcu, u saradnji sa kompanijom JUB i poznatim srpskim košarkašem Bobanom Marjanovićem.

Najnovije vesti