Otvorena izložba Dragana Boškovića: Autohtoni svet bizarnih karaktera FOTO/VIDEO

Izložba radova umetnika - magistra dizajna Dragana Boškovića pod nazivom Autohtoni svet, otvorena je u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Publici je ponuđeno nešto novo, što nema priliku baš često da vidi u Vranju, crteži-ilustracije, figure i portreti od gline.

Dugovrati, Trbati, Trio, Mirotvorac, Strašni, Konj jezičar i na stotine drugih grotesknih fugurica i likova sa crteža kao da čekaju svoje posmatrače kako bi komunicirali sa njima.

Kako je rečeno na otvaranju reč je o delima stvaranim u periodu dužem od trećine veka.

"Svet fantastičnih karaktera - animalnih, čovekolikih, grotesknih.

Promatraće vas smešteni iza stakla ramova, vitrina i više neće biti samo deo intimnog sveta autora.

Može biti da će ući i u vaše snove.

Primite ih, ako smete", rekao je autor otvarajući izložbu.

Većinu ovih dela, pre prikazivanja javnosti, autor je iz skromnosti čuvao u fasciklama tri decenije.

Bošković se bavi grafičkim dizajnom, dizajnom knjiga, časopisa, ilustracijom, tradicionalnim i 3D modelovanjem, industrijskim dizajnom, CAD/CAM projektovanjem.

Autor je većeg broja projekata iz oblasti dizajna.

Njegove izložbe male plastike i crteža, te ilustracije za knjige i časopise privlače pažnju širom Srbije.

Kako je u tekstu Autohtoni svet Dragana Boškovića, iz kataloga koji prati izložbu, naveo prof. dr Miodrag Krkobabić to je "svet bizarnih i grotesknih, animalnih i čovekolikih karaktera nastalih iz ljubavi prema crtežu, ograničenom samo tehnikom i formatom".

"Lepi, ružni, lukavi, nasmejani, plašljivi, strašni, stidljivi, crveni, žuti, mišoljubac, mišomrzac, patuljasti, visoki...

Osobine su i epiteti likova sa crteža dizajnera i pedagoga Dragana Boškovića, stvarani u dugom periodu.

Predugom. Dužem od pola života", navodi Krkobabić.

Ubedljiv crtež, siguran potez, tačne linije, a figurice i portreti izrađeni od polimerne plastike "imaju prefinjen osećaj za formu i facijalnu ekspresiju", dodaje Krkobabić.

Dragan Bošković rođen je 1962. godine u Beogradu.

Završio je Školu za dizajn u Beogradu na smeru za industrijski dizajn 1981. godine.

Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek industrijski dizajn 1987. i magistrirao na istom fakultetu i odseku 2004.

Od 1994. do 1996. godine bio je saradnik na petoj godini studija na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna na odseku industrijski dizajn.

Godina 1996. i 1997. bio je profesor na odseku industrijsko oblikovanje na Školi za dizajn, a 2000. i 2001. grafički dizajner u preduzeću Elephant co. Beograd.

Od 2002. godine radi na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija, a 2007. izabran je u zvanje profesora strukovnih studija.

Živi i radi u Beogradu.

Njegova izložba u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju biće otvorena do 19. novembra.

Najnovije vesti