Otvorena izložba Bojana Novakovića: Sadejstvo punog i praznog prostora FOTO

Tematika izložbe "Struktura memorije" i mog doktorskog rada bila je da transponujem i prevedem jedan mnemotehnički zapis u umetnički rad, odnosno apstraktno likovno delo, izjavio je u Vranju umetnik Bojan Novaković, čija je izložba otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Novaković je istakao da mu je vizuelno polazište bila forma raboša koji nosi mnemotehnički zapis u vidu rezova u drvetu.

"Ovo interesovanje i dalje je vrlo aktuelno u mom radu i poseban akcenat na ovoj izložbi u Vranju stavio sam na seriju radova "Struktura memorije".

Ovi radovi su mali korak dalje u istraživanju i oni osim dominantnog motiva reza sadrže u svom obliku i blagu asocijaciju na piktograme.

Ovde se prvenstveno radi o istraživanju jednostavnih dvodimenzionalnih oblika, sadejstva punog i praznog prostora (površine i isečenog) i promišljanja repeticije i ritmičnosti kompozicionih elemenata", rekao je Novaković na otvaranju izložbe u Vranju.

U osnovi njegovih radova je kvadratni format načinjen od šest blago reljefnih segmenata postavljenih u tri vertikalna reda (po dva).

Segmenti se u svakom redu odnose jedan prema drugom po visini u razmeri zlatnog preseka.

Dominiraju crvena, crna i bela boja.

PROFIL

Bojan Novaković rođen je 1979. godine u Šapcu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2002. gde je i magistrirao 2005. godine, a doktorirao 2018. Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je SULUV-a. Učestvovao je na više od 100 kolektivnih izložbi u Srbiji i širom sveta. Realizovao je 35 samostalnih izložbi. Učesnik je više međunarodnih kolonija i umetničkih projekata u Srbiji i regionu. Dobitnik je više nagrada za slikarstvo i crtež.

Kako je rekla Mirjana Jovanović, viši kustos Galerije NM, ova izložba podržana je na izlagačkom konkursu Galerije Narodnog muzeja Vranje i finansijski podržana od Ministarstva kulture i informisanja RS na konkursu za 2021. godinu.

Izložba će za ljubitelje umetnosti biti otvorena do 15. septembra.

MERE

Galerija Narodnog muzeja u Vranju otvorena je za posetioce svakog radnog dana od 10 do 17 sati i vikendom od 10 do 14 časova. Obavezno je poštovanje epidemioloških mera propisanih od Vlade RS, poručuju iz galerije.

Najnovije vesti