Otvorena izložba Aleksandre Ilić: Tišinom do unutrašnjeg mira FOTO/VIDEO

Izložba crteža umetnice Aleksandre Ilić pod nazivom "Mute" otvorena je u petak u Galeriji Narodnog univerziteta (NU) u Vranju.

Gordana Dimitrijević, direktorka NU, kazala je na otvaranju da je Aleksandra veoma mlada umetnica, ali da već ima izuzetno zavidnu produkciju.

Reč je o umetnici koja je, kako navodi recenzentkinja Slavica Popov, "konstantno u potrazi za sopstvenim rečnikom kojim bi dnevnički zapisivala, kroz slike i tekst u njima, svoje misli i osećanja".

"Od 2018. godine započela je seriju radova - slika, crteža i instalacija - pod nazivom Mute koje izvodi kombinujući raznovrsne medije i materijale kao što su flomasteri, olovke, uljani akril, papir i pesak.

Tekst koji je na ranijim serijama radova uvek mogao da se pročita sada više ne može i za taj vizuelni postupak umetnica koristi izraz Mute koji označava da je nešto utišano.

Iz ovih poništenih slova rađaju se vizuelni simboli, pa se tako tekst koji je nekada bio važan segment njenog rada povlači dajući prednost vizuelnom čitanju slike", potencira Popov.

Aleksandra Ilić rekla je da je njena produkcija poslednjih godina zasnovana na serijalu koji se sastoji od tri dela.

"On se vezuje za ključni segment zvuka, njegovo odsustvo, što nam je poznato po "mute" dugmetu na tehničkim uređajima", kazala je Aleksandra.

Kako se kaže u katalogu koji prati izložbu navodi se da se autorka najčešće "izražava u formi crteža, slike i prostorne instalacije".

"Istražujući materijale - papir, karton, drvo, metal, pesak - a koristeći pritom lični simbolizam, estetiku fasade (odnosno fasadni izgled), Aleksandra u radu ističe značaj introspekcije i intimnog pozicioniranja spram pojedinih aktivnih socijalnih fenomena", navodi se u katalogu.

"Dela Aleksandre Ilić nas pozivaju nas da razmislimo o brojnim porukama i slikama sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, podsećaju nas na to da moramo praviti selekciju kakve audio i vizuelne senzacije u njihovom mnoštvu primamo, jer samo tako možemo biti koncentrisani na sebe i svoj unutrašnji mir", konstatuje se u recenziji.

Izložba Aleksandre Ilić u Galeriji NU moći će da se pogleda do 30. jula.

PROFIL

Aleksandra Ilić rođena je 1987. godine u Beogradu. Osnovne akademske studije na Akademiji umetnosti u Beogradu završila je 2014. godine prvom samostalnom izložbom pod nazivom "Izložba". Master akademske studije slikarstva okončala je 2015. godine na istoj Akademiji izložbom "Natron". Do sada je imala trinaest samostalnih izložbi. Članica je udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ), gde je i član umetničkog saveta. Od 2020. godine ima status samostalnog umetnika. Živi i radi u Beogradu.

Najnovije vesti