Otvorena birališta u Vranju, stižu prvi glasači

U nedelju u 7 časova otvoreno je 106 biračkih mesta na području grada Vranja, od kojih je 21 u Vranjskoj Banji.

Prema informacijama Gradske izborne komisije glasanje u Vranju protiče po uobičajenoj proceduri, bez većih problema.

Ukupan broj birača na teritoriji Vranja je 70.101, a od ovog broja 8.406 birača su sa područja gradske opštine Vranjska Banja.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 21 izborna lista stranaka i koalicija, na izborima za odbornike u Skupštini grada Vranja učestovaće 8, a u gradskoj opštini Vranjska Banja pet izbornih lista.

Prema odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika, svaki birač glasa lično, glasanje je tajno, a na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Navedenim propisom predviđeno je da se biračka mesta biće otvorena do 20 časova.

U ovom periodu biračko mesto mora biti neprekidno otvoreno, a biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju.

Birači, kojima JP Pošta Srbije nije uručila obaveštenje o glasanju, imaju pravo da izađu na birališta.

Sa sobom moraju da imaju važeću ličnu kartu ili pasoš, a pripadnici Vojske Srbije vojnu legitimaciju.

Na svim biračkim mestima građanima će biti dostupne zaštitne maske, u skladu sa Zaključkom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 25. juna u 20 časova.

Pravo glasa će moći da iskoriste svi punoletni građani Republike Srbije koji su upisani u birački spisak, 6.584.376 njih i oni će izaći na nešto više od 8.000 biračkih mesta.

Izbore prati 3.341 domaćih i 111 stranih posmatrača.

Osim posmatračke misije ODIHR, izbore u Srbiji prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO – Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.

Najnovije vesti