Otvorena biračka mesta za izbore za savete nacionalnih manjina

Vranje - U nedelju se u Srbiji održavaju izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina na kojima 19 nacionalnih manjina svoje predstavnike u nacionalnim savetima biraju na neposrednim izborima, dok četiri nacionalne manjine predstavnike biraju putem elektorskih skupština.

U opštini Bujanovac, najvećoj u kojoj žive Albanci na jugu Srbije, glasa se na 26 biračkih mesta.

Pravo glasa na izborima ima ukupno oko 36.000 Albanaca, koliko ih je upisano u Poseban birački spisak.

Od tog broja njih 16.000 ima pravo glasa u opštini Bujanovac.

U opštini Bujanovac svih 26 biračkih mesta otvorena su na vreme, a izbori se odvijaju bez problema, rečeno je u Radnom telu RIK-a za bujanovačku opštinu.

Na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) učestvuje pet izbornih lista stranaka iz Bujanovca i Preševa.

Demokratska partija Nagipa Arifija je za predsednika NSA kandidovala Agima Halitija, lista Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija predložila je Ragmija Mustafu, a lista Pokreta za demokratski progres Šćiprima Muslijua je kandidovala Nevzada Lutfijua.

Kandidat Alternative za promene je Levent Ćazimi, a Demokratske partije Albanaca Enver Mehmeti.

Takođe, pravo glasa na izborima za svoje nacionalne savete u opštini Bujanovac ima 1.900 Roma, 23 Makedonca i 11 Bugara.

Saziv Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), čije sedište je u Bujanovcu, činiće 15 članova, a savet Roma 35 članova.

Na izborima za NSA učestvovaće pet izbornih lista stranaka iz Bujanovca i Preševa.

Građani Srbije romske nacionalnosti biraće između dve liste.

Prva je Srbija za Rome - Zajedno žomoje sve, na kojoj je i šest južnjaka, i liste Za jedinstvo Roma Srbije, koju predvodi Ibro Idić iz Bujanovca, na kojoj je većina kandidata sa juga države.

Republička izborna komisija objavila je tri liste kandidata za članove Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, a za razliku od prošle godine, sada će biti još jedna lista.

Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad, i Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad, za razliku od prošlih izbora sada vode dve odvojene liste.

Treću Za Bugare u Srbiji predvodi Slađana Ivanov.

Sva biračka mesta, kojih je 949 u Srbiji, za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, otvorena su u 7 časova, saopštila je Republička izborna komisija.

Za sada izborni proces protiče bez nepravilnosti, a svi birači upisani u posebne biračke spiskove, na neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina mogu da glasaju do 20 časova.

Najnovije vesti