Otvoren Prvi međunarodni sajam lekovitog bilja

Prvi Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda, na trgu Staniše Stošića u Vranju, otvorio je gradonačelnik Slobodan Milenković, u prisustvu državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede Velimira Stanojevića, predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) dr Rodoljuba Živadinovića i predsednika Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“ iz Sokobanje Nebojše Stanojevića.

U ime domaćina, obratio se gradonačelnik naglasivši da ovaj sajam Grad organizuje po prvi put, u cilju dodatnog razvoja poljoprivrede kroz animiranje postojećih i novih preduzetnika.

- Njihovo učešće u ukupnom ekonomskom razvoju ovog kraja je od velikog značaja, a bilje i njegova upotreba zastupljeni su u tradicionalnoj kulturi našeg naroda.

Zajedno sa pčelarstvom javlja se kao pozitivna tendencija domaćeg agrara, a organska poljoprivreda sa fokusom na lekovito i začinsko bilje predstavlja unosnu privrednu granu. Lokalna samouprava pored podsticaja u sektoru pčelarstva, od ove godine daje subvencije i za cvećarstvo.

Veliko interesovanje za Međunarodni pčelarski sajam jugistočnog Balkana koji se u Vranju organizuje tri godine zaredom, uverava nas da postoji potreba i za jednim ovakvim događajem. Iskreno se nadam, da će ovo biti samo jedno u nizu druženja, razmene ideja i iskustava u periodu pred nama - istakao je gradonačelnik.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević rekao je da su prethodnih godina uloženi napori da se ojača poljoprivredna proizvodnja, kako biljna, tako i stočarska.

- Želimo ne samo da se podižu nove plantaže i da povećavamo izvoz sirovog aromatičnog lekovitog bilja, već i da osnažimo preradu kroz izgradnju pogona za sušenje, destilaciju, proizvodnju eteričnih ulja - rekao je Stanojević.

Predsednik SPOS-a dr Rodoljub Živadinović, zahvalio se gradonačelniku i lokalnoj samoupravi na podršci u organizaciji sajma.

U okviru sajma, održavaju se predavanja stručnjaka o značaju i odgajanju lekovitog bilja i pčelinjih proizvoda.

U kulturno-umetničkom programu nastupio je Folklorni ansambl Sevdah.

Najnovije vesti