Otvoren P(h)antomfest u Vranju: Zlatni fantom Trajčetu Gjorgievu

Deseti Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest otvoren je u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Direktor festivala Nebojša Novković zahvalio se na otvaranju na podršci koju ovaj festival dobija od Ministarstva kulture i grada Vranja i istakao da je sa ovakvom koncepcijom "festival jedinstven u svetu", da će se zbog toga "nastojati da bude sve bolji".

"Duboko verujemo da je ideja koja stoji iza ovog festivala večna - da umetnost može izbrisati razlike među ljudima i da lepota pokreta može promeniti svet.

Čast je biti deo ove male grupe fantoma koji u vreme besmisla i logoreje traže smisao bez izgovorene reči", rekao je Novković.

Od ove godine, a povodom značajnog jubileja, uvedena je nagrada- Plaketa Zlatni Fantom.

Na otvaranju je dodeljena reditelju festivala Trajčetu Gjorgievu.

Gjorgiev i Snežana Simonović, sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih i zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović, izveli su na početku festivala kratku pantomimičarsku tačku i simboličnim presecanjem zamišljene vrpce označili početak festivala.

Prve večeri festivala odigrana je predstava Tihi gambit, u režiji Trajčeta Gjorgieva, u kojoj su nastupili članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Vranja.

Drugog festivalskog dana, u četvrtak 8. decembra od 20 časova, nagrađivani rumunski umetnik Paul Kozma Čimpojeru gostovaće sa svojom predstavom Homo Americanus, koja je na 7. P(h)antomfestu 2016. godine imala evropsku premijeru.

"Ova neverbalna predstava promeniće vaše poimanje plesnog teatra i redefinisati način pripovedanja.

Homo Americanus je američko iskustvo i ujedno i celokupno iskustvo.

Koristeći muziku i ples, Paul Čimpojeru strastveno istražuje iskustva rumunskog imigranta u Velikoj Jabuci.

Počev od metroa, vinskih podruma, turista, preko gornjeg i donjeg dela grada, on otkriva kroz svoj interpretativni ples kako izgleda probuditi se u gradu koji nikada ne spava i stremiti da se bude deo njega.

Nadmoćnost ovog univerzalnog jezika je određena slobodom sa kojom umetnik koristi različite forme izvođačkih umetnosti (glumu, klasičnu i bihevioralnu pantomimu, tradicionalni ples, stepovanje, savremeni ples, borilačke veštine) kao sredstvo izražavanja ideja, iskustava, emocija.

Stvorene slike i simboli imaju posebnu snagu koja izaziva unikatne emocije", kaže se u najavi.

Poslednjeg dana festivala, u petak, 9. decembra od 20 časova, biće izvedena predstava pantomime Damira Dantesa Muškarci su drugačiji, žene još više, koja je u okviru osmog izdanja Festivala 2019. godine imala svoju srpsku premijeru.

Damir Dantes, majstor fizičke komedije iz Švajcarske, poreklom iz Bosne, u svojoj predstavi Muškarci su drugačiji, žene još više prolazi pozornicom kao uragan.

U ovoj komediji, koja traje 70 minuta, on odgovara na pitanja: zašto žene često ogrebu auto, a muskarci nikad?

Hajde da to uradimo zajedno? Jel‘ ti mene slušaš? Kao i na puno drugih…

Ulaz na sve predstave je besplatan.

Festival, koji se i ove godine održava u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Jović: Pomoć P(h)antomfestu i u narednom periodu

Zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović, rekla je otvarajući festival, da je P(h)antomfest postao tradicionalan festival i da ima izuzetan značaj za Vranje.

"Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih ima apsolutnu podršku grada, ne samo kroz sufinansiranje projekata već u svakom smislu. Predstave koje su nastale u produkciji P(h)antomfesta ostvarile su značajne uspehe, ne samo u Srbiji, već i na svetskim festivalima. Koristim priliku da se posebno zahvalim profesionalnom pantomimičaru i glumcu iz Skoplja Trajčetu Gjorgijevu, koji je sve ovo vreme pružao maksimalnu podršku članovima Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih. Na taj način stvoreni su temelji i pokazano je da neverbalna komunikacija može članovima ove organizacije pomoći da čujućim ljudima stave do znanja koje su njihove potrebe, želje, osećanja. Gradsko rukovodstvo će i u narednom periodu pružati potpunu podršku Međuopštinskoj organizaciji gluvih i nagluvih i pomoći u ostvarivanju svih potreba njenih članova", rekla je Jović.

Najnovije vesti