Otvoren Mali Joakim u Vranju: Dani dečje pozorišne radosti FOTO/VIDEO

Predstavom Pinokio u režiji Darka Kovačovskog i izvođenju ansambla Pozorišta Bora Stanković u Vranju, u nedelju je u vranjskom teatru otvoren šesnaesti Mali Joakim, festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije.

Goste i najmlađu publiku na otvaranju je pozdravio Nenad Jović, direktor vranjskog pozorišta, koje je domaćin i organizator festivala, zajedno sa Zajednicom profesionalnih pozorišta Srbije.

Predsednik te zajednice Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog i direktor Narodnog pozorišta u Nišu, izrazio je na otvaranju zahvalnost Ministarstvu kulture koje je, kako je kazao, "i ove godine prepoznalo značaj Malog Joakima za pozorišnu umetnost, ali i kulturu čitave Srbije".

"Ovaj festival održava se u čast Joakima Vujića, oca pozorišta u Srbiji", podsetio je Milovanović.

Šesnaestog Malog Joakima otvorila je članica Privremenog organa Grada Vranja Zorica Jović.

Usledila je prva takmičarska predstava Pinokio vranjskog teatra, koju reditelj Darko Kovačovski definiše kao fantazijsko-avanturističku priču za decu.

Tema odrastanja rađa osnovnu ideju predstave - čovek će odrasti kada ga obaveze nateraju da razvije saosećanje prema drugima.

Publika je mogla da vidi kako u predstavi žive fantastični likovi - Pinokio, Mocarelo, Lijanina i Mačoreli - kao i pravi ljudi, otac Đepeto i sinjor Baldini.

"Glavna odlika avanturističkog duha su svetle situacije, dinamičan dijalog i odsustvo psihologizacije na račun tipova u akciji", obrazložio je reditelj Kovačovski.

Festival Mali Joakim trajaće od 12. do 18. novembra u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu Aleksandar Radulović, umetnički direktor Narodnog pozorišta u Pirotu, Sonja Milojević, glumica Šabačkog pozorišta i Ivan Janković, glumac Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Biće dodeljeno ukupno 13 nagrada.

Najpre, nagrada Grand pri Mali Joakim za najbolju predstavu u celini, te nagrade Mali Joakim za režiju, za scenografiju i kostimografiju.

Četiri ravnopravne nagrade pod nazivom Mali Joakim biće dodeljene za glumačko ostvarenje.

Tu su i nagrada Mali Joakim za dramski tekst, za autorsku muziku i tri specijalne nagrade.

Festival će imati i dečji žiri malih pozorišnih znalaca, kojeg će činiti deca, polaznici glumačke radionice u Vranju.

Moderator razgovora o predstavama biće Bojan Tasić, dramaturg iz Vranja.

Selektor festivala je umetnički direktor vranjskog teatra i glumac Bojan Jovanović.

U ponedeljak 13. novembra, drugog dana festivala, na repertoaru će biti predstava Mulan, po tekstu Tijane Grumić, u režiji Damjana Kecojevića i izvođenju glumaca Pozorišta za decu Kragujevac.

Organizatori festivala su Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije i Pozorište Bora Stanković u Vranju, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i Grad Vranje.

Repertoar festivala

Festival je otvorila predstava Pinokio (tekst i režija Darko Kovačovski). Uslediće ostvarenje Mulan (tekst Tijana Grumić, režija Damjan Kecojević, Pozorište za decu Kragujevac (13. novembar u 16 i 19 časova), te Vasilisa Prekrasna po tekstu Miodraga Stanisavljevića, a u režiji Vahidina Prelića (Narodno pozorište Užice, izvođenje će biti 14. novembra u 17 i 19 sati. Uslediće Hrabra krojačica po tekstu Jelene Paligorić Sinkević, u režiji Marka Torlakovića, Kruševačkog pozorišta (15. novembra u 11.30 i 13.30, potom Bajka o ribaru i ribici koju je po tekstu Nine Pavlovića (po motivima bajke A.S. Puškina) režirala Vjera Vidov (Pozorište lutaka Niš igraće je 16. novembra u 17 i 19 sati, pa na kraju takmičarskog programa Jednobrki vitez, po tekstu Dejana Aleksića i u režiji Aleksandre Kovačević (Kraljevačko pozorište, 17. novembar u 17 i 19 časova. Za kraj festivala predviđena je predstava u čast nagrađenih - Uobražena Margareta, po tekstu i u režiji Miodraga Dinulovića (Narodno pozorište Leskovac) 18. novembar u 17 i 19 časova.

Najnovije vesti