Otvoren Maj mesec muzike: Na premijeri Novosadski kamerni ansambl FOTO/VIDEO

Koncertom Novosadskog kamernog ansambla u Pozorištu Bora Stanković u Vranju počela je tradicionalna manifestacija Maj mesec muzike.

Pokazalo se da je period zatvorenosti muzičkih scena zbog pandemije podstakao "glad" publike za živim umetničkim programima, a posebno za ovakvim koncertima, pa je nastup Novosađana propraćen sa posebnim uzbuđenjem i nekom vrstom pozitivne treme i u samoj publici.

Vrhunskim i nadahnutim muziciranjem vranjskoj publici se predstavio ansambl koji čine Aleksandar Tasić (klarinet), inače rođeni Vranjanac, Laura Levai (flauta), Sanja Romić (oboa), Nenad Vasić (horna) i Nemanja Mihailović (fagot).

Oni su izveli dela Debisija, Bričaldija, Astora Pjacole i Žaka Ibera.

Na zvaničnoj ceremoniji otvaranja manifestacije gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je ova manifestacija, zahvaljujući ne samo dužini trajanja, već i kvalitetu programa, "prepoznata kao veoma značajna na kulturnoj mapi Srbije i regiona".

- Prošle godine jubilej manifestacije nije obeležen zbog pandemije izazvane koronavirusom, ali je manifestacija ipak održana.

Od početka ove godine održali smo neke od manifestacija, uglavnom onlajn, jer su epidemijski uslovi to zahtevali.

Ipak, došli smo do trenutka kada se situacija sa pandemijom koronavirusa stabilizovala i veoma mi je drago što se publika polako vraća u institucije kulture i na kulturna dešavanja - rekao je Milenković.

On je naglasio da će se ovogodišnja manifestacija Maj mesec muzike "održati u redovnom terminu, na zadovoljstvo posebno odnegovane publike koja se raduje svakom sledećem koncertu".

- Grad Vranje, poznat po bogatom i specifičnom muzičkom nasleđu i u godinama koje dolaze nastaviće da ulaže u kulturu, podržavajući projekte i manifestacije kao što je Maj mesec muzike - rekao je Milenković.

Direktorka Muzičke škole Stevan Mokranjac Tanja Bliznakovski Jovanović istakla je kako se nada da će ovaj Maj mesec muzike "zauvek izbrisati distancu, da će najjače što može stvoriti bliskost ljudskih duša, da će zagrejati čovekovo srce onim nevidiljivim što oplemenjuje ljudsko postojanje" - muzikom.

Jedanaest koncerata održaće se u sklopu ovogodišnje manifestacije, računajući i obeležavanje Dana škole 31. maja.

Ljubiteljima klasične muzike u Vranju predstaviće se umetnici iz Srbije i Makedonije.

Ovo je 21. manifestacija koju organizuje Muzička škola Stevan Mokranjac, uz podršku Grada i Ministarstva kulture i informisanja.

Osim večerašnjeg na otvaranju svi ostali održaće se u muzičkoj školi od 19 sati, uz poštovanje svih protivepidemijskih mera.

Maj mesec muzike nastaviće se u utorak 11. maja koncertom trija "Aura" iz Skoplja od 19 časova u koncertnoj sali Muzičke škole Stevan Mokranjac.

Kompletan program manifestacije možete pogledati u nastavku.

Najnovije vesti