Otvoren Letnji atelje NU: Prilika za izlazak iz individualnosti FOTO/VIDEO

Osmi Letnji atelje Narodnog univerziteta (NU) otvoren je u sredu u Vranju, u Galeriji ove javne ustanove.

Direktorka NU Gordana Dimitrijević podsetila je na otvaranju da je ideja za ovaj koncept svojevrsne umetničke radionice počela da se realizuje pre deset godina.

"To je danas otvoreni atelje koji okuplja umetnike iz Vranja i okoline, ali ne isključivo akademske slikare, već i ljude koji se iz hobija bave likovnim stvaralaštvom.

Ove godine novina je da smo pozvali i najmlađe učesnike, videvši prethodnih godina da značajan broj dece dolazi na Letnji atelje.

Obezbedili smo im poseban prostor da mogu da se pridruže starijima i iskažu svoju kreativnost.

Koncept je takav da nemamo ograničen broj umetnika koji se mogu prijaviti.

Istina je za sada ih imamo dvadesetak koji su se odlučili da učestvuju i budu ovde, ali je Letnji atelje otvorenog tipa i postoji mogućnost da se broj učesnika menja iz dana u dan", rekla je Dimitrijević.

Ova javna ustanova tradicionalno organizuje Letnji atelje, s ciljem da kroz njega prođe veliki broj afirmisanih umetnika, studenata umetničkih fakulteta, učenika osnovnih i srednjih škola, kao i veliki broj Vranjanaca.

Ono što je posebno primamljivo u koncepciji održavanja ateljea je sloboda u stvaranju, koja je i tačka spajanja umetnika.

U vreme trajanja manifestacije Dani Vranja, učesnici će se krajem avgusta preseliti u gradski park, gde će nastaviti da stvaraju.

Letnji atelje 2023 trajaće do kraja avgusta.

Radovi nastali u okviru njega biće predstavljeni javnosti u okviru tradicionalne izložbe u Galeriji NU do kraja 2023. godine.

Najnovije vesti