Otvoren Letnji atelje Narodnog univerziteta: Sloboda kao tačka spajanja FOTO/VIDEO

Sedmi Letnji atelje Narodnog univerziteta (NU) otvoren je u ponedeljak u Vranju, u Galeriji Narodnog univerziteta.

Direktorka NU Gordana Dimitrijević kazala je na otvaranju da je koncept ove svojevrsne umetničke radionice svima od ranije poznat.

"U ovom prostoru okupljamo sve zainteresovane vranjske umetnike, nebitno da li je reč o akademskim ili slikarima koji se samo iz hobija bave slikarstvom.

Pružamo im priliku da ovde slikaju, druže se i stvaraju", kazala je Dimitrijević.

Ona je dodala da je za ovogodišnji Letnji atelje prijavljeno dvadesetak vranjskih umetnika, koji će u naredne dve sedmice u Galeriji NU stvarati prema vremenu koje budu sami organizovali, u skladu sa svojim obavezama.

Ova javna ustanova tradicionalno organizuje Letnji atelje, "s ciljem da kroz njega prođe veliki broj afirmisanih umetnika, studenata umetničkih fakulteta, učenika osnovnih i srednjih škola, kao i veliki broj Vranjanaca".

"Ono što je posebno primamljivo u koncepciji ordžavanja ateljea je sloboda u stvaranju, koja je i tačka spajanja umetnika", naglasila je Dimitrijević.

Galerija Narodnog univerziteta u Vranju na raspolaganju je umetnicima - učesnicima Letnjeg ateljea svakog radnog dana od 9 do 19 časova.

"Ako bude potrebe otvorićemo vrata galerije i tokom vikenda.

U terminu koji sam pomenula takođe i građani mogu posetiti našu galeriju i pogledati šta se sve ovde radi tokom trajanja Letnjeg ateljea", navela je Dimitrijević.

Direktorka NU je dodala da će se u vreme trajanja manifestacije Dani Vranja, Letnji atelje preseliti u gradski park, gde će umetnici nastaviti da stvaraju.

Ova svojevrsna umetnička radionica trajaće do 5. septembra.

Radovi nastali tokom Letnjeg ateljea biće predstavljeni javnosti u okviru tradicionalne izložbe u Galeriji NU do kraja 2022. godine.

Najnovije vesti