Otvoren drugi Međunarodni pčelarski sajam u Vranju (FOTO, VIDEO)

U Sportskoj hali u Vranju, u subotu je otvoren drugi Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana, koji je pored domaćih okupio učesnike iz Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Turske i Crne Gore.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, u ime domaćina, rekao je da Vranje, osim po bogatom kulturnom nasleđu, pesmi, igri i tradiciji, polako postaje prepoznatljivo i po sajmu pčelarstva.

- Potrudili smo se da ovaj sajam ne bude samo prodajno-izložbenog, već i edukativnog karaktera, da pčelari imaju priliku da uporede svoja znanja i dostignuća sa onima koja postoje u svetu - rekao je Milenković i pozvao sve učesnike da prate tribine sa inostranim predavačima koje će biti održane u sklopu sajma.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović izrazio je uverenje da će ovaj sajam prevazići lokalne i regionalne okvire.

- Ovde danas stvaramo istoriju, to pokazuje broj izlagača i posetilaca koji su mnogo veći nego prošle godine - rekao je Živadinović.

Sajam u Vranju zvanično je otvorio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević.

- Analizirajući prošlu i ovu godinu, uočljivo je da pčelari rade sve bolje i intenzivnije, pčelarska porodica je sve veća. Sajam u Vranju je mnogo masovniji.

Pčelari svim drugim granskim udruženjima mogu služiti za primer i ministarstvo i država će ih i dalje podržavati.

Prošle godine smo imali 14.000 zahteva za subvencije po košnici, a ove samo do sada oko 15.000, što znači da je za oko godinu dana ta pčelarska porodica već za oko 1.000 članova veća - rekao je Stanojević.

Program sajma predviđa prezentaciju prodajnih, izložbenih, obrazovnih, promotivnih, privrednih i turističkih sadržaja.

U subotu su održane tribine i predavanja, a jedan od predavača bio je i Mišel L. Smit, američki istraživač i molekularni biolog.

Održana je i Tribina o načinu rada pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo.

Na zatvaranju će biti uručene zahvalnice svim učesnicima, kao i diplome za najlepši štand i najudaljenijeg izlagača.

Organizator Sajma je SPOS, uz podršku Grada Vranja i Turističke organizacije Vranje, a u saradnji sa Društvom pčelara „Matica“ iz Vranja.

Ulaz za sve zainteresovane pčelare, kao i za posetioce je besplatan.

Vrata sajma otvorena su od 9 časova i tako će biti do 19 sati.

Najnovije vesti