Otvaranje izložbe troje umetnika iz Trebinja u nedelju u Galeriji Narodnog muzeja

Izložba pod nazivom Tri pogleda, Željke Momirov, Miljana Vukovića i Đorđa Arnauta, likovnih umetnika iz Tebinja, biće otvorena u nedelju 19. juna u 19 časova u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Momirov je profesorka na Akademiji lepih umetnostiu (ALU) u Trebinju, Miljan Vuković direktor Kulturnog centra Trebinje, a Đorđe Arnaut profesor na ALU Trebinje.

U najavi izložbe Vuković, jedan od autora, podseća da je kasne osamdesete dvadesetog stoleća obeležilo "vidljivo jačanje netrepeljivosti i razdvajanja na različitim nivoima na prostoru bivše Jugoslavije, što je neizbežno uslovilo sužavanje dotadašnjeg jedinstvenog kulturnog prostora u okvirima nacionalnih, administrativnih i političkih granica".

"Nove kulturne 'granice' umanjile su auditorijum poznavalaca visokog kvaliteta i afirmisale umetnike likovnih umetnosti prema lokalnim i regionalnom nivou, što je sprečavalo njihovo afirmisanje izvan administrativno-političkih granica.

Nacionalne, političke i državne granice potpuno su podelile kulturni prostor, što je u jednom trenutku smanjilo 22 miliona potencijalnih korisnika kulture na male, unutra usmerene kulturne prostore koji su mogli računati samo na daleko manji broj korisnika (od nekoliko stotina hiljada do maksimalnih 6 miliona korisnika).

Između novih država nije bilo funkcionalne kulturne, medijske ili bilo kakve druge javne povezanosti, što je rezultiralo nastajanjem međusobnih stereotipa, narazumevanja, nesporazuma, pa čak i netolerancije.

Bosna i Hercegovina se našla u još težem problemu zahvaćena teškim unutrašnjim podelama, a kao jedna od regija koje su više izolovane svakako se izdvaja Hercegovina.

Nakon što su urađene detaljne analize ključnih problema i njihovih posledica na svim nivoima, prekinuti kulturni, obrazovni i komercijalni kontakti identifikovani su kao specifičan problem prema čijem rešavanju su usmerene predviđene projektne aktivnosti.

Pored činjenice da je ovo ozbiljno ugrozilo kulturnu komunikaciju Trebinja sa regijom, nestanak zajedničkog kulturnog prostora, praćen administrativnim problemima, u svim pokušajima oporavka kulturnih i umetničkih kontakata ugrozio je status likovnih umetnosti i umetnika, kao i prava građana, javnih i privatnih kulturnih institucija te civilnih inicijativa na obe strane novih granica da pristupe informacijama i da ostvare pravo na odgovarajuće obrazovanje.

U skladu sa tim, pozicioniranje umetničke scene Trebinja u regionu i upoznavanje širokog kruga ljubitelja umetnosti sa scenom u Trebinju, predstavlja prioritet nešeg delovanja.

Dostizanje ovog cilja započeli smo još 2015. godine kada smo i formirali Umetničku scenu Trebinje.

Umetnička scena Trebinja jeste scena u nastajanju i ona treba da se sagledava iz perspektive umetničkog pogleda na obrazac savremenosti, a dosada se šest puta presek scene izlagao i prezentovao van lokalnog konteksta.

S ciljem razvoja scene u 2022. godini planirali smo izlaganje radova umetnika Željke Momirov, Miljana Vukovića i Đorđa Aranauta", napisao je Vuković u najavi ove izložbe.

Postavka "3 pogleda" biće otvorena u okviru Erazmus projekta izložba i finansijski je podržana od strane Ministarstva Republike Srpske i EU fondova.

Najnovije vesti