Otvaranje izložbe Mile Gvardiol u Galeriji Narodnog muzeja u četvrtak

Izložba slika Quo Vadis autorke Mile Gvardiol, umetnice iz Beograda, biće otvorena u četvrtak 7. oktobra u maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

U najavi izložbe autorka navodi da je oduvek privlačila "dualnost stepenica, nedoumica da li se penjemo ili silazimo" i zbog toga su one kao takve "postale ključni motiv" autorkine nove serije slike.

"Upuštajući se u izučavanje samog simbola stepenica otkrila sam da su i mnogi pre mene bili fascinirani njima.

Pre svega u mitologiji i religiji stepenice predstavljaju Axis Mundi/Osu Sveta, sponu koja povezuje zemlju, nebo i podzemlje.

U arhitektonskom smislu, kako se navodi u Enciklopediji arhitekture, one se definišu kao “konstruktivni element pomoću koga se hodom može preći sa jedne površine na drugu - višu ili nižu”.

Upravo zahvaljujući stepenicama omogućena je vertikalna komunikacija među različitim nivoima, spratovima.

Ako ih preneseno tumačimo, onda su one veza između naših različitih odluka, stanja, puteva", navodi Gvardiol.

Simbolizam stepenica, dodaje, često se sreće i u filmovima.

"Na primer, u Hičkokovom Vertigu centralnu tačku zauzimaju spiralne stepenice, dok se ključne scene u klasiku Prohujalo s vihorom odigravaju na monumentalnom stepeništu čime ono postaje "čvorna tačka" u kojoj se određuju sudbine junaka.

Moj novi slikarski opus nazvan Stepenice gradim upravo na svim ovim navedenim iskustvima, saznanjima i misticizmu.

Doživljavam ih kao simbole naših uspona i padova, kao konstantno stremljene ka nečemu, ili pak, kao odlazak od nečega/nekoga...

Iako je na platnu oslikan fragment stepenica kao zamrznuta slika, dok ih posmatramo mi ne mirujemo - one nas podstiču na pokret i odluku u kom pravcu želimo da idemo.

Da li se popeti ili sići?

Svaka odluka je ona prava, a stepenice predstavljaju sredstvo za postizanje naših želja, ciljeva i stremljenja", navodi autorka.

Reč je o umetnici koja je 2004. godine diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku zidno slikarstvo, a 2012. doktorirala na interdisciplinarnim studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost.

Imala je više samostalnih i učestvovala na više od 200 grupnih izložbi.

Učesnica je međunarodnih festivala digitalne umetnosti i likovnih kolonija.

Otvaranje postavke u četvrtak u Vranju zakazano je za 19 časova.

Najnovije vesti