Otvaranje izložbe kineskih autora u ponedeljak u Galeriji Narodnog muzeja

Izložba umetnika iz Kine pod nazivom Čista zemlja biće otvorena u ponedeljak, u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Postavka predstavlja izbor vernih reprodukcija sa detaljima nekih zidnih slika iz pećina Mogao, nakon je poseta organizatora ovoj kulturnoj i umetničkoj riznici ispirisala za organizovanje izložbe Čista zemlja.

"Urezane u liticama iznad reke Daćuen, pećine Mogao jugoistočno od oaze Dunhuang, u današnjoj provinciji Gansu u Kini, čine najveću, najbogatiju i najduže korišćenu riznicu budističke umetnosti na svetu.

Pećine su blisko povezane sa istorijom transkontinentalnih odnosa i širenjem budizma po Aziji.

Vekovima je oaza Dunhuang, blizu koje se Put svile račvao na dva kraka prema zapadu, uživala privilegiju da bude relejna stanica na kojoj se ne trguje samo robom, već i idejama.

Prva pećina u Mogaou nastala je 366. godine.

Aktivnosti ukopavanja pećina i izgradnje hramova cvetale su od 4. do 14. veka", kaže se u najavi izložbe.

Očuvane 492 pećine sadrže murale na oko 45.000 kvadratnih metara i više od 2.000 oslikanih skulptura.

"Kao dokaz evolucije budističke umetnosti u severozapadnom regionu Kine pećine Mogao imaju istorijsku vrednost bez premca.

Ovi radovi pružaju obilje materijala koji prikazuje različite aspekte politike, ekonomije, kulture, religije i svakodnevnog života u zapadnoj Kini.

Jedinstveni umetnički stil umetnosti Dunhuanga nije samo spajanje Han-kineske umetničke tradicije i stilova iz drevnih indijskih i gandarskih običaja, već i integracija umetnosti naroda Centralne Azije - poput Turaka, starih Tibetanaca i drugih kineskih etničkih manjina", dodaje se.

Pećine Mogao su upisane u listu svetske baštine 1987. godine.

Zahvaljujući inicijativi i dobronamernosti gospođe Đo In Fan, umetnice poreklom iz Hong Konga, ovu izložbu organizuju Galerija Čedomir Krstić u Pirotu i Narodni muzej Vranje.

Postavku koja je okupila tridesetak kineskih umetnika otvoriće u ponedeljak u 14.30 časova Radmila Vlatković, muzejski savetnik, inače direktorka pirotske galerije i Maja Aleksić, v.d. direktora Narodnog muzeja Vranje.

Ljubitelji umetnosti izložbu će moći da razgledaju do 4. oktobra.

Najnovije vesti