Otvaranje izložbe i proglašenje dobitnika nagrade Osmog bijenala u ponedeljak

Izložba u okviru 8. Bijenala umetnika Vranja 2021. biće otvorena u ponedeljak 27. decembra u 19 časova u prostoru Galerije Narodnog univerziteta, a u organizaciji Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Za ovu izložbu, na konkurs koji je bio otvoren od 25. novembra ove godine, stiglo je 109 prijava umetnika i 186 dela.

O njima je odlučivao tročlani žiri u sastvu Tatjana Milosavljević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Kragujevcu, Suzana Novčić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Kraljevu i Dejan Đorić, likovni kritičar iz Beograda.

Oni su za izložbu odabrali 40 dela četrdesetoro autora.

Na konkursu su mogli da učestvuju autori sa najviše dva rada (slika,grafika, crtež, skulptura) ne starija od dve godine.

Format radova nije bio zadat, a autori su morali da ih u originalu dostave najkasnije do 20. decembra.

U okviru 8. Bijenala umetnika Vranja dodeljuje se jedna otkupna novčana nagrada stručnog žirija.

Dobitnik će, kako je najavljeno iz Galerije Narodnog muzeja, biti proglašen na otvaranju izložbe.

Konkurs za 8. Bijenale umetnika Vranja 2021, uz saglasnost brojnih umetnika i istoričara umetnosti. a "u skladu sa potrebom da ne nestane, ne stagnira", ove godine proširen je na sve umetnike iz zemalja u regionu, kao i iz drugih zemalja.

"Izložba će omogućiti da se na jednom mestu mogu videti raznolikost savremenih poetika, škola, pravaca i postupaka prilikom stvaranja jednog dela.

Konkurs je bio otvoren za sve koji se bave umetničkom delatnošću.

Zbog novonastale situacije i ustupanja izložbenog prostora Galeriji Narodnog muzeja Vranje Zdravstvenom centru Vranje za potrebe imunizacije građana, izložba će biti realizovana u prostoru Galerije Narodnog univerziteta", navode organizatori.

Otvoriće je Maja Aleksić, v.d. direktorka Narodnog muzeja u Vranju.

Izložbu je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru projekta Godišnji program Galerije Narodnog muzeja Vranje u 2021. godini.

Od izložbe Svi do Bijenala

Izložba pod nazivom Svi se na početku (1984/85) održavala u organizaciji raznih institucija i na inicijativu pojedinih entuzijasta u Vranju. Da bi se održao kontinuitet, ne samo kada je u pitanju ova već druge likovne izložbe, deset godina kasnije otvorena je Galerija Narodnog muzeja u Vranju izložbom Svi - likovni umetnici Vranja (14. decembra 1995. godine). Od tada ova izložba se realizuje u kontinuitetu. Najpre kao Novogodišnji izložbeni salon (1996-2006) svake godine, a od 2007. kao Bijenale umetnika Vranja svake druge. Poslednja dva Bijenala su realizovana uz finasijsku projektnu podršku Grada Vranja i Ministarstva kulture i informisanja RS. Bijenale umetnika Vranja je manifestacija kulture, jedina te vrste na prostoru krajnjeg juga Srbije i bavi se likovnim stvaralaštvom umetnika Vranja i Pčinjskog okruga, odnosno stvaralaštvom umetnika koji su na bilo koji način vezani za Vranje. Organizuje se po pozivu i žiriranog je tipa. Selekciju radova obavlja tročlani žiri u čijem su sastavu eminentni poznavaoci iz oblasti likovne kritike, istorije umetnosti, likovne umetnosti i drugi koji svojim imenom i ostvarenjima u svojoj struci doprinose kvalitetu izložbe. Koncepcija Bijenala osmišljena je kao opšti pregled najnovijih umetničkih ostvarenja umetnika koji žive i rade na području Vranja ili su tu rođeni, nekada živeli i sl. Bez generacijskih, stilskih i tematskih određenja pruža verodostojan pogled na stvaralaštvo lokalne umetničke sredine i predstavlja svojevrsno uporište i podsticaj savremenim likovnim stvaraocima iz Vranja, a takođe doprinosi socijalizaciji umetnosti i vidljivosti umetničkog centra na jugu Srbije.

"Ova izložba bi mogla da postigne i jedan viši, međunarodni nivo, po ugledu na manifestacije sličnog karaktera u drugim gradovima, ne samo zato što bi takva koncepcija omogućila vranjskoj publici, javnosti, uvid u u kretanje savremene likovne scene u najširem smislu, već i zato što je Vranje grad koji poseduje etablirane umetnike, poznate po svom stvaralaštvu, čija dela pulsiraju prepoznatljivim senzibilitetom, te samim tim pripadaju ne samo lokalnoj smotri već doprinose praćenju heterogenih pojava i dešavanja uopšte na srpskoj likovnoj sceni. Njihovo postojanje verifikuje i slikovito dokumentuje da u gradovima izvan velikih centara postoje umetnici koji nisu samo pasivni svedoci već su i akteri prromena u životu i umetnosti i važan su deo slagalice koja upotpunjuje razuđenu likovnu scenu ovog vremena", navode organizatori.

Najnovije vesti