Otvaranje izložbe Danice Trajković u sredu u Galeriji Narodnog muzeja

Izložba fotografija "Spavači", autorke Danice Trajković, fotografa iz Gnjilana koja živi i Radi u Beogradu, biće otvorena u sredu 16. decembra u maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Izložbu sačinjava serija od 22 digitalne crno-bele fotografije nastale tokom protekle dve godine.

Autorka uglavnom beleži pojedince zatečene u trenutku kratkog predaha ili prinudnog odmora i neretko utonule u san.

Iako su različitog životnog statusa, starosne dobi, društenog i kulturnog miljea, zajedničko im je da su u datom trenutku deo javne sfere gradskih ulica, parkova, trgova, festivala, koncertnih dvorana...

Fotografske zabeleške nastajale su spontano i neplanirano.

- Privučena scenama koje su joj se ukazivale i neosetno nametale, autorka počinje da hvata kadrove životne svakodnevice čiji akteri su zatečeni na samoj granici između jave i sna.

Fotografisani u različitim državama, gradovima, mestima i situacijama, "spavači" su deo postavke koju je aranžirao sam život.

Samim tim dualnost prikaza je očekivana ali i iznova intrigantna jer je neponovljiva u sveopštoj prolaznosti, navodeći na mnoga pitanja kako samu autorku tako i posmatrača - navodi Marion Dedić, diplomirani slikar, u katalogu koji prati ovu postavku.

PROFIL

Danica Trajković rođena je 1988. godine u Gnjilanu. Odrasla je u Kosovskoj Kamenici, a živi i radi u Grockoj. Svojim fotografijama želi posmatraču da prenese momenat, lepotu i emociju viđenu kroz objektiv. Motivaciju pronalazi u ljudima iz okruženja, njihovoj energiji i osećanjima. Najviše je zanima dokumentarna i koncertna fotografija, a trenuto se bavi istraživanjem konceptualne umetničke fotografije. Autorske dokumentarne fotografije objavljivane su joj u raznim štampanim i elektronskim medijima. Fotografiše na muzičkim festivalima i mnogobrojnim koncertima domaćih i stranih muzičara kao fotoreporter portala "Rokpokret" i "Metal portal". Zvaničan je fotograf međunarodnog projekta Wom Com bila u periodu oktobar 2017 – februar 2019. Fotograf je inventara i pripreme stalne postavke Legata Aleksandra Kostića u Grockoj. Od 2018. učestvuje u organizaciji najmasovnijije fotografske manifestacije u zemlji "Beogradski mesec fotografije'" kao PR asistent. Izlagala je grupno i samostalno.

Izložba Danice Trajković u Vranju realizuje se u okviru projekta "Godišnji program Galerije Narodnog muzeja u Vranju za 2020. godinu", finansijski podržanog od Ministarstva kulture.

Izložba u sredu biće otvorena u 15 časova, a ljubitelji fotografije moći če da je pogledaju do 25. decembra.

Galerija Narodnog muzeja u Vranju otvorena je svakog radnog dana od 8 do 16 sati, a ne radi vikendom.

OBAVEZNO POŠTOVANJE MERA

S ciljem sprečavanja zaražavanja virusom COVID-19 iz Galerije Narodnog muzeja apeluju na sve sve posetioce "da nose maske prilikom boravka u Izložbenom salonu, da dezinfikuju ruke na ulazu, drže rastojanje od dva metra i, u slučaju potrebe, u skladu sa preporukom osoblja Galerije, sačekaju svoj red za obilazak izložbe ukoliko je u Galeriji veći od 5 posetilaca".

Najnovije vesti