Otvaranje Internacionalne radionice animiranog filma u ponedeljak 8. avgusta

Ovogodišnja Internacionalna radionica dečjeg animiranog filma Zlatni puž 2022 održaće se u godini jubileja Škole animiranog filma u Vranju.

Biće otvorena 8. avgusta u sali Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

U školi navode da su ponosni na činjenicu da traju 35 godina, "baveći se decom i mladima u sektoru kulture".

"Naš najznačajniji projekat Zlatni puž ove godine će se održati u formi 14. Internacionalne dečije radionice animiranog filma.

Očekujemo goste iz Italije, Indije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije (Čačak, Bosilegrad i Vranje)", navode iz ŠAF-a.

Deca i mladi, učesnici na radionici, njih 25 (uzrast od 12 do 29 godina starosti), biće podeljeni u tri grupe i radiće na izradi tri animirana filma u različitim tehnikama.

Voditelji na radionici biće Aleta Rajič (studio Neum iz BiH), Vićenco Beši (studio Avisko iz Italije) i Nitin Donde (Angles audio visual studio iz Indije).

"Kako se nalazimo u godini jubileja, lajtmotiv za animirane filmove će biti broj 35, brojanje, odbrojavanje, proslava, žurka, rođendan.

Veoma smo zainteresovani za konačan ishod kao i za metodologiju i pristup koji će umetnici različitog senzibiliteta koristiti u realizaciji
animiranih filmova na zadatu ideju.

Sudar različitih kultura, govornih područja, uzrasta, različitih nivoa znanja iz oblasti animacije kao i veštine crtanja i slikanja svake godine na radionicama kreiraju neku sasvim posebnu atmosferu". poručuju iz vranjske škole animacije.

Prateći program radionice biće svečana akademija povodom obeležavanja jubileja škole.

Održaće se 11. avgusta u sali Pozorišta Bora Stanković, kada će biti promovisana monografija ŠAF-a i otvorena izložba plakata, fotografija i majci.

Te večeri biće podeljene plakete počasnim članovima ŠAF-a (Božidaru Zečeviću, Stevici Živkou i Miroslavu Simonoviću), kao i
zahvalnice institucijama koje podržavaju rad škole i pomažu joj godinama unazad (Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Vranje, Narodni muzej, Pozorište Bora Stanković i Turistička organizacija Vranje).

"Tradicionalne aktivnosti za učesnike su svakako predstavljanje škola i klubova, prijem kod gradonačelnika, obilazak grada i izlet", navode iz ŠAF-a.

Otvaranje, svečana akademija i zatvaranje radionice održaće se u sali pozorišta, dok će se rad po grupama organizovati u prostorijama ŠAF-a.

Svečano otvaranje radionice je planirano u ponedeljak 8, a zatvaranje 13. avgusta.

"Očekujemo uspešnu radionicu, interesantne filmove i dobro druženje. Za goste i učesnike je pripremljen bogat program ali se nadamo da će biti vremena i za neformalno druženje", zaključuju iz ŠAF-a.

14. Internacionalna dečja radionica animiranog filma u Vranju okupiće više od 50 učesnika i gostiju iz nekoliko zemalja.

Glavni program Zlatnog puža biće radionica animacije sa decom i mladima (tri različite tehnike animacije, tri predavača) dok će u pratećem programu biti predstavljene škole, klubovi i pojedinci, prijem kod gradonačelnika, izlet, konferencije za novinare i tribine.

Profil

Škola animiranog filma (ŠAF) u Vranju osnovana je 1987. godine kao udruženje građana. Finansira se iz budžeta lokalne samouprave od njegovog osnivanja, prvo kao društvena organizacija, a od 2011. kao javna institucija u kulturi bazirana na Osnivačkom aktu Skupštine grada Vranja. Zaposleno je sedam članova tima koji rade sa decom i mladima, organizuju internacionalne manifestacije, pišu projekte, finansijske planove, izveštaje. Prvi animirani film u produkciji ŠAF-a pod imenom “Kutija“ je nastao 1987. godine. Svakog petka ŠAF organizuje kreativnu radionicu. Priređuje izložbe tokom trajanja internacionalnih radionica ili godišnjica. Organizuje tradicionalni maskenbal u prostorijama ŠAF-a uoči Novogodišnje večeri kao finalnu prezentaciju ŠAF-ovih radova u toj kalendarskoj godini. Zlatni puž, prvi Svetski dečiji festival animiranog filma, održan je u avgustu 2009. u organizaciji ŠAF-a.


Najnovije vesti