Otkrivena rekonstruisana mozaik mapa, jedan od simbola Vranja FOTO/VIDEO

Obnovljena mozaik mapa grada Vranja, jedan od simbola ovog grada, svečano je otkrivena i vraćena građanima na korišćenje na Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Posle više od mesec dana rekonstrukcije Vranjancima i putnicima namernicima ponovo je na raspolaganju jedna od najautentičnijih mapa ove vrste ne samo u Srbiji i na Balkanu, već i u Evropi.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izjavio je na svečanosti otkrivanja rekonstruisane mozaik mape da se "snaga lokalne zajednice ogledala u volji i želji Vranjanaca da se jedan od simbola grada, mozaik - karta Vranja iz 1975. godine, rekonstruiše i dobije novi sjaj".

"Trg Republike, sa spomenikom Čika Mita i geografskom mozaik kartom Vranja, jedno je od kultnih mesta za Vranjance, bez obzira kog su uzrasta.

Međutim, zub vremena učinio je da dođe do znatnog oštećenja delova mape, gotovo do neprepoznavanja.

Zbog toga nam je veoma drago što je baš rekonstrukcija mape, kao jedan od predloga za ulaganje novca koji je grad dobio u igri "Uzmi račun i pobedi", izglasan od naših sugrađana.

Verujem da bi i autor ove monumentalne mozaik mape, akademski slikar i dizajner Stevan Čukić, bio ponosan na to što su se Vranjanci založili da se njegovo delo rekonstruiše i sačuva od propadanja", rekao je Milenković.

Posla rekonstrukcije mape u prethodnih mesec i više dana latio se Čukićev sestrić Dragan Gašić, kao predvodnik tima za konzervaciju.

On je Čukiću te 1975. pomagao pri izradi mape.

Gašić je u obraćanju Vranjancima naglasio da je mozaik mapa jedan od najautentičnijih objekata ovog tipa u Evropi i da je s toga moraju brižljivo čuvati.

Na rekonstrukciji su tokom jula i avgusta osim Gašića radili i akademski slikar i mozaičar Nenad Živadinović iz Niša i Nikola Savić iz Vranja.

Trg Republike u Vranju, na kome se nalazi mozaik mapa grada Vranja osmislio je sedamdesetih godina prošlog veka čuveni jugoslovenski vajar Miodrag Živković.

Najnovije vesti