Otkrivena bista najpoznatijoj pesmopojki Vranja: Karamingina večnost FOTO/VIDEO

Spomen bista u čast Stane Avramović Karaminge, najpoznatije vranjske pesmopojke i autorke čuvene pesme Dimitrijo sine Mitre, otkrivena je na svečanosti u subotu u Gradskom parku u Vranju, u okviru festivala Vranjska gradska pesma.

Bista je delo poznatog vajara Stanimira Pavlovića, koji je u Vranju uradio i spomenik najpoznatijem trubaču Srbije Bakiji Bakiću u naselju Gornja čaršija.

Govoreći o svojoj baki, Karamingina unuka, doktorka Marina Džikić, u emotivnom obraćanju rekla je da je ona Baba Stanina potomkinja od najmlađe Karamingine ćerke Radmile.

"Jedino smo od potomaka ostale moja sestra i ja.

Imala sam 11 godina kada je Baba Stana preminula.

Pamtim je kao pesmopojku, pamtim je po pevanju u kući, ali i na raznim manifestacijama.

Staniši Stošiću poklonila je mnoge vranjske pesme, i ne samo to, učila ga je i da ih ispevava.

Napisala je i nekoliko autorskih kompozicija od kojih je najpoznatija Dimitrijo sine Mitre", rekla je Džikić.

Govoreći na svečanosti, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković naglasio je da je ispevanim melodijama Stana Avramović Karaminga "zadužila Vranje i Vranjance".

"Tim pre jer niko nije mogao ni da nasluti da će se jednoga dana upravo zahvaljujući njoj naš grad naći u društvu nacionalno priznatog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Smatrali smo da je ova divna, osećajna i za muziku nadarena Vranjanka zaslužila da dobije svoje obeležje u gradu i nađe se u društvu ostalih znamenitih Vranjanaca.

Stajaće njeno obeležje, a ona ostati kao nemi posmatrač ko zna još koliko neispričanih priča, koje bi, da je Karaminga živa, možda ušle u još neku vranjsku setnu i osećajnu melodiju", kazao je Milenković.

U umetničkom delu programa nastupili su Folklorni ansambl Sevdah, Velina Stamenković i klarinetista Esad Jašarević.

Komentari

Hvala gradu Vranju.. Izdvojio je sredstva da. Se napravi bista mojoj Baba Stani Ksramingi.
Hvala sto su gradski oci prepoznali nju kao velikog umetnika.

Najnovije vesti