Osvećen i postavljen krst na Crkvi Vaskrsenja Hristovog FOTO/VIDEO

Krst na crkvi Vaskrsenja Hristovog na Bunuševačkom groblju u subotu 1. februara osveštao je vladika vranjski Pahomije, a u molitvenom činu učestvovali su sveštenici Eparhije vranjske.

Svečanosti su prisustvovali vernici iz bunuševačke parohije, ali i članovi rukovodstva Grada Vranja sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem na čelu.

Vladika Pahomije rekao je u besedi da je došao dan da se "zaokruže darovi koje su razni darodavci darivali i da se postavi krsno znamenje na kojem je Hrist izvršio iskupljenje roda ljudskoga".

- Zahvaljujem se svima koji su se godinama trudili da se ova crkva podigne.

Dugo to traje, ali pozivam vas sve da se potrudimo i da posao završimo na vreme.

Evo sada je početak februara, za mesec dana počinje post, a hram smo rešili da posvetimo Vaksrsenju Hristovome.

To vaskrsenje je nada svih nas i sa tom nadom se mi sahranjujemo i dolazimo na grobove svojih predaka.

Bilo bi lepo da zaokružimo i završimo drugu fazu svetog hrama i da drugog dana Vaskrsa odslužimo prvu svetu liturgiju ovde i ozvaničimo služenje liturgija, opela i parastosa na ovom groblju - rekao je vladika vranjski.

Potreba za izgradnjom ovog hrama javila se još početkom 2000-ih zbog sve veće razuđenosti grada Vranja i Bunuševačkog groblja.

Kamen temeljac za budući hram položio je 25. aprila 2009. godine episkop vranjski Pahomije, u prisustvu sveštenstva, monaštva i vernika.

Angažovanjem Eparhije vranjske, Crkvene opštine Vranje i Grada Vranja, radovi na izgradnji hrama intenzivirani su tokom 2017. godine, tako da su ovih dana u toku završni radovi.

Planirano je da hram bude osvećen 2020. godine, na praznik Vaskrsenja Hristovog.

Crkva Vaskrsenja Hristovog na Bunuševačkom groblju predstavlja investiciju od 23 miliona dinara, a lokalna samouprava Vranja jedan je od najvećih donatora koji su pomogli izgradnju ove pravoslavne svetinje.

Posebno u drugoj fazi gde je grad donirao sredstva za postavljanje stolarije i krova.

U poslednjih sto godina u Vranju nije izgrađena nijedna bogomolja.

Prvi pokojnik na Bunuševačkom groblju sahranjen je 1981. godine.

Bogosluženja su, zbog nedostatka crkve, i dalje u Hramu Sv. prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke na starom Šapranačkom groblju u Vranju.

Od subote 1. februara ovo je postala trinaesta parohija grada Vranja u sklopu Eparhije vranjske.

Video snimak celog verskog čina osvećenja i postavljanja krsta možete pogledati u nastavku.

Najnovije vesti