Osvećen hram Svetog Proroka Ilije u Vlasu FOTO

Proteklog vikenda, na dan proslave Svetog kneza Stefana Štiljanovića, episkop vranjski Pahomije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog proroka Ilije u Vlasu nadomak Vranja, uz sasluženje sveštenstva Eparhije vranjske.

Pre liturgije Episkop Pahomije je obavio tzv. malo osvećenje obnovljenog hrama.

Zaslužnim pojedincima, među kojima su bile i javne ličnosti iz Vranja, episkop je dodelio Arhijerejske gramate i zahvalnice za iskazan trud i nesebičnu pomoć u obnovi crkve.

Crkva Svetog proroka Ilije u Vlasu podignuta je u periodu od 1925. do 1930. godine, o čemu svedoči natpis na mermernoj ploči iznad ulaza u naos.

"Ovaj Sveti hram Svetog Ilije u Vlasu podiže se trudom i prilozima sela Vlasa, Stanca, Roždaca i Trstena, a za vreme Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i bi osvećen od Njegovog preosveštenstvaepiskopa niškog g. Dositeja na Sv. Iliju 1930. god. Sveštenik vlasački jerej Vasilije Marinković, ktitor crkve Stojan S. Novaković, priložio zvono g. Vitas, bivši veliki župan", piše na ploči.

Trem sa zvonikom je novijeg datuma.

Ikonostas ima 38 ikona, a oslikao ih je zograf Krsto A. Dičić 1926. godine.

Trudom meštana sela i Crkvenog odbora crkva Svetog Ilije u potpunosti je obnovljena 2013. godine, a podignuta je i nova narodna trpezarija.

Najnovije vesti