Osumnjičen za prekogranični šverc opreme za pljačkanje bankomata FOTO

Pet tzv. "libanskih klopki", naprava za pljačkanje bankomata, dvadeset blanko platnih kartica, oprema za njihovu zloupotrebu i podizanje tuđeg novca sa bankomata zaplenjeni su u zajedničkoj akciji carnika i policije na graničnom prelazu Gradina ka Bugarskoj, saopšteno je iz Uprave carina.

- Prekršaj je otkriven kada je na ulazu u zemlju za detaljnu kontrolu izdvojen "golf" bugarskih registarskih oznaka, kojim je sam putovao četrdesetogodišnji bugarski državljanin.

On je u razgovoru sa carinicima rekao da nema ništa da prijavi izuzev ličnog prtljaga, što je vrlo brzo demantovano detaljnim pregledom automobila.

Najpre je u prostoru motora, pored filtera za vazduh, a potom i u ladicama za dokumenta i u desnim vratima ispod plastičnih lajsni na podu, kao i u fabričkim šupljinama prtljažnika i torbi sa ličnim prtljagom otkriveno ukupno pet skimera, poznatijih kao "libanske klopke" - navode iz Uprave carina.

Na pomenutim mestima, dodaje se, pronađeno je dvadeset blanko platnih kartica, kao i dva mobilna telefona, papiri sa kodovima, kablovi za skimere, laptop računar sa memorijskim karticama i mobilnim inetrnetom, čitač magnetnog zapisa, fleš memorija, pa čak i jedan par crnih pletenih rukavica.

Ovakvih slučajeva je bilo i ranije, a tokom nekoliko prethodnih godina zaplenjeno je više od deset ovakvih naprava za skidanje novca sa tuđeg računa.

- Poslednji put jedan takav uređaj za mahinacije pronađen je takođe na Gradini u januaru ove godine, prilikom ulaska u Srbiju "tojote auris" bugarskih registracija kojom su trojica državljana te zemlje putovala ka Bratislavi - zaključuje se u saopštenju Uprave carina.

Najnovije vesti