Ostavljene uspomene, izložba zaboravljenih igračaka dece migranata (FOTO, VIDEO)

U sklopu projekta "Otvorene zajednice - uspešne zajednice", koji realizuje IOM - Međunarodna organizacija za migracije, u partnerstvu sa drugim UN agencijama, ministarstvima i Komesarijatom za izbeglice i migracije, na platou ispred Narodnog muzeja postavljena je u petak izložba pod nazivom "Ostavljene uspomene" (Memories left behind).

Kako je ranije rekla Milica Anđelković Jovanović, izložba je nastala od fotografija izgubljenih i zaboravljenih igračaka, koje je ona, kao autorka, napravila u periodu od oktobra 2015. do aprila 2016. godine u Prihvatnom centru Preševo.

- Deo fotografija sam dobila i od kolega sa terena, i oni su dali svoj nemerljiv doprinos. Zašto igračke?

Zato što su one jedino što ostaje iza malih života koji u naručju svojih porodica, kroz sunce, kišu i hladnoću, džinovskim koracima hitaju kao sanjanoj Evropi - navela je Milica Anđelković Jovanović.

Šefica Misije IOM u Srbiji Lidija Marković rekla je izložba govori sama za sebe.

- Fotografije koje su izložene su nečije emocije, nečiji doživljaji zaleđeni u datom trenutku, zaboravljene uspomene hiljada dece koja su prošla kroz Srbiju - istakla je ona i dodala da je srećna što je postavka otvorena upravo u rodnom gradu autorke.

Zamenik gradonačelnika Nenad Antić je rekao da fotografije predstavljaju trenutke patnje, kamen u mozaiku patnji koje su preživeli migranti.

- Milica, kao idejni tvorac ovog koncepta, želela je da na umetnički način prikaže impresije najosetljivije kategorije ljudi, a to su deca.

Ove fotografije imaju svoju istoriju - rekao je Antić.

Izložba će, nakon Vranja, obići još neke gradove u Srbiji, a organizovana je uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji i logističku podršku Grada Vranja.

Predstavnici Delegacije EU, rukovodstva Grada i druge zvanice, prisustvovali su, potom, u Domu vojske, pretpremijeri predstave u kojoj igraju lokalna i deca migranti, zajedno sa roditeljima.

Ona je priređena povodom obeležavanja dana OŠ Radoje Domanović.

Najnovije vesti