Osnovano udruženje B’š prirodno, počinju da mere kvalitet vazduha u Vranju

U Vranju je osnovano novo Ekološko-planinarsko udruženje "B’š prirodno" i baviće se zaštitom i unapređenjem životne sredine, edukacijom, promocijom prirodnih lepota vranjskog kraja, zdravih stilova života i čuvanjem bogate tradicije Vranja i okoline, izjavio je za Vranje News jedan od osnivača udruženja Dragan Antić.

"Mi smo grupa entuzijasta i ljubitelja prirode i želimo da naše Vranje bude moderno, ali da sačuva prirodu i svoju dušu.

Zato pozivamo sve entuzijaste i ljubitelje prirode da nam se pridruže i učestvuju u realizaciji zajedničkih projekata", kaže Antić, inače profesor geografije i ekološki aktivista.

Udruženje je, u saradnji sa srodnom organizacijom "Eko Surdulica" u okviru projekta Vazduh građanima uspelo da nabavi 10 uređaja za merenje zagađenosti vazduha za Vranje i 2 uređaja za Bujanovac, kaže Antić.

"Uređaji imaju zanimljiv naziv - klimerko.

Jedan klimerko je već instaliran i meri zagađenost vazduha, dok će ostali uređaji biti instalirani širom grada u toku sledeće nedelje.

Podatke o zagađenosti vazduha građani mogu da vide na sajtu klimerko.org.

Klimerko meri koncentraciju PM čestica u vazduhu i to PM 10, PM 2,5 i PM 1, temperaturu, vlažnost vazduha i vazdušni pritisak (vidi okvir)", navode iz B'š prirodno.

Prvi rezultati uređaja postavljenog u Ulici Ivana Kosančića u Vranju pokazuju "konstantnu koncentraciju PM čestica iznad 50 μg/m³ što je vrlo zabrinjavajuće.

Kakav vazduh dišu Vranjanci tačnije ćemo znati kada budu instalirani i ostali uredjaji tokom naredne nedelje", navode iz B'š prirodno.

Oni koji žele da se pridruže ili prate aktivnosti udruženja B'š prirodno mogu ih pronaći na njihovoj Fejsbuk stranici kao i Fejsbuk grupi , ali i na Instagram profilu.

PM čestice

PM čestice (particular matter) su suspendovane čestice u zagađenom vazduhu, broj pored PM označava prečnik čestice u mikronima. To znači da PM 10 imaju prečnik 10 mikrona, PM 2,5 imaju prečnik 2,5 mikrona. Prečnik dlake je od 50-70 mikrona a prečnik zrna peska je 90 mikrona, PM čestice su izuzetno sitne što im omogućava da lako uđu u celo telo. PM čestice lako ulaze duboko u pluća, prolaze kroz alveole i ulaze u krv. Putem krvi mogu da se raznesu svuda po telu. U slučaju povećane koncentracije PM čestice mogu da izazovu astmu, kratak dah, srčani udar, moždani udar, iritaciju nosa i ždrela, sterilitet, manju masu novorođenčadi i još mnogo toga. PM čestice mogu da sadrže i teške metale koji dodatno ugrožavaju zdravlje čoveka. Prema svetskoj zdravstvenoj organizacija koncentracija PM čestica preko 50 mikrograma po m3 vazduha je rizična po zdravlje. Povećana koncentracija ovih čestica samo za nekoliko sati može da poveća smrtnost od kardiovaskularnih i plućnih bolesti i da ugrozi zdravlje dece i trudnica. Emiteri ovih čestica su najčešće toplane, dizel motori, termoelektrane, spaljivanje smeća, požari.

Najnovije vesti