Osmi mart: Da se više ne ćuti i ne žmuri na ubijanje i zlostavljanje žena FOTO/VIDEO

Aktivistkinje Odbora za ljudska prava u Vranju, SOS telefona i SOS Kutka za devojke zatražile su na performansu održanom povodom 8. marta "odgovornost za svaki ženski život oduzet u porodičnom i partnerskom nasilju".

One su se povodom Međunarodnog dana žena okupile na centralnom gradskom šetalištu u Vranju, podsećajući da je pre samo osamnaest dana muškarac u Vranju ubio dvadesetsedmogodišnju devojku, uz frapantnu činjenicu da je počinilac zločina bio već osuđivana osoba, i to za ubistvo i pokušaj ubistva, takođe žena.

Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava - SOS telefona istakla je da će ove organizacije kod institucija i države, kao i kod Zaštitnika građana insistirati da se rasvetli ko je odgovoran za to brutalno ubistvo.

- Želimo danas da u ime mnogih žena u Vranju i Srbiji pošaljemo poruku da ne želimo da ćutimo na činjenicu da se danas ubijaju pripadnice lepšeg pola na ulicama Srbije samo zato što su žene.

Važno nam je da sa našim porodicama živimo bezbedno u ovom gradu i zato pozivamo sve nadležne institucije da počnu da slušaju žene kada prijavljuju nasilje.

Mreža žena protiv nasilja u Srbiji danas je Zaštitniku građana u Beogradu dostavila zahtev da konkretno ispita postupke svih nadležnih organa u vezi sa slučajem u kome je izgubljen još jedan mladi život u Vranju - rekla je Antić Ristić.

Gordana Stojanović, sekretarka Udruženja obolelih od multiple skleroze Pčinjskog okruga, naglasila je da 90 procenata članova tog udruženja čine žene.

- Život tih žena nije nimalo lak, pogotovo u uslovima pandemije koronavirusa.

Veoma teško dolazimo do lekara, teško zakazujemo preglede i kontrole jer je veliki broj zdravstvenih ustanova pretvoren u COVID bolnice i ambulante, što našim članicama znatno otežava lečenje.

Drugi plan našeg problema je taj što obolele žene često ostaju bez partnera, te ostaju same i neophodna im je pomoć u kući – kazala je Stojanović.

Ona je zahvalila organizaciji SOS telefon u Vranju što im je omogućila besplatne preventivne preglede grlića materice i ultrazvuk dojke.

Emilija Anđelković iz SOS Kutka za devojke Vranje podsetila je da su na današnji dan žene "ustale i počele da se bore za svoja radna prava".

- Sada u 21. veku žene i devojke se bore za pravo da ne budu ubijene i da se slobodno kreću ulicama svog grada.

Naša poruka čitavom svetu je da smo mi jednako bitne svakog dana, a ne samo 8. marta.

Nasilje nad ženama dešava se svakodnevno i cveće za Dan žena ne može ublažiti patnju, bol, strah, život u tišini i samoću žrtve – poručila je Emilija.

Ovaj 8. mart žene i devojke Vranja posvetile su nedavno brutalno ubijenoj S.A. iz Vranja, jednoj od 300 ubijenih žena u prethodne dve decenije u Srbiji, a od 2014. godine četrnaestoj ubijenoj ženi u Pčinjskom okrugu.

U ponedeljak na šetalištu u Vanju karanfili i buketi ruža zamenjeni su upozorenjem na okoštali položaj žena i devojaka u našem društvu, gde se žene i dalje nalaze na marginama.

Performansom je ukazano na problem porodično–partnerskog nasilja sa kojim se žene i devojke i dalje suočavaju svakodnevno, te na femicid, odnosno ubijanje žena samo zato što su žene.

Najnovije vesti