Optužnica za Arditu Sinani, navodno nanela štetu opštini Preševo nečinjenjem

Vranje - Više javno tužilaštvo u Nišu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, podiglo je optužnicu protiv aktuelne predsednice opštine Preševo Ardite Sinani zbog sumnje da je, navodno, dvojici preduzetnika I.G. i M.Š. iz Preševa, "nečinjenjem", odnosno nevršenjem službene dužnosti navodno"pribavila imovinsku korist od 360.000 dinara na štetu opštine" po osnovu dodele subvencija za razvoj malih i srednjih preduzeća iako su dotični, navodno, konkurisali van predviđenog roka.

Njoj se optužnicom stavlja na teret da se kao predsednica Opštinskog veća "nije starala o zakonitosti rada i nije pozvala lično ili naložila sekretaru veća ili šefu kabineta da pozove predsednika komisije za dodelu subencija, niti zahtevala, u skladu sa zakonom, da predsednik komisije ili član koji ga menja obrazloži predlog komisije i rang listu na konkursu za dodelu subvencija".

"Iako je komisija sačinila predlog i prosledila ga Opštinskom veću bez imena navedenih preduzetnika, jer je konstatovala da su podneli zahteve za dodelu subvencije neblagovremeno, na sednici tog tela 5. septembra 2017. doneta je odluka da im se dodele subvencije.

Odluku je osumnjičena overila svojim potpisom, te su na osnovu iste zaključeni ugovori po kojima je izdala nalog za isplatu subvencija", navodi se u tekstu optužnice, uz navođenje brojeva spornih ugovora.

U optužnici se još navodi da je Sinani "morala biti svesna svog dela i njegove zabranjenosti, nevršenja službene dužnosti čime je drugim licima pribavila imovinsku korsit".

Njoj se optužnim aktom na teret stavlja krivično delo "zloupotreba službenog položaja iz člana 359 Krivičnog zakonika".

Na istoj optužnici su još dve osobe - Ruždi Junuzi i Blerim Mehmeti - takođe iz Preševa.

Junuzi je bio predsednik Komisije, a Mehmeti član komisije koja je sačinila navodno spornu rang listu.

Njima se na teret stavlja da su, navodno, participirajući u Komisiji za dodelu subvencija kandidatima koji su prošli na konkursu "pribavili imovinsku korist u iznosu od 2,2 miliona dinara" jer kandidati, navodno, "nisu ispunjavali uslove predviđene konkursom".

Optužnicom se njima pripisuje da su, navodno, nakon sednice komisije u avgustu 2017. "sačinili zapisnik bez svih prisutnih članova, održali sednicu u odsustvu jednog člana koji nije potpisao zapisnik, sačinili spisak kandidata i bez potpisa odsutnog člana dostavili ga Opštnskom veću na donošenje odluke".

Navodno je i falsifikovan potpis odsutnog člana u zapisniku komisije.

Iz tužilaštva u Nišu u optužnom aktu navode da su oni "morali biti svesni svog dela i zabranjenosti zloupotrebe službenih ovlašćenja, pa ih tužilac tereti kao navodne saizvršioce u počinjenju krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359, stav 3, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika i stavom 33 Krivičnog zakonika.

Optužnica je podignuta 27. decembra 2021. godine, a primljena u niški Viši sud 28. decembra prošle godine.

Najnovije vesti