Oprez kada su u pitanju podaci o ličnosti

Oblast zaštite prava i podataka o ličnosti kaska za realnošću, a pravna znanja više nisu dovoljna da bismo u potpunosti razumeli i predvideli neke situacije koje mogu ugroziti našu privatnost i naše podatke o ličnosti, izjavila je u Vranju Ana Toskić iz organizacije Partneri za demokratske promene Srbija.

- Društvo i život, posebno nove tehnologije, razvijaju se mnogo brže nego što to pravo može da isprati.

Ukoliko se nalazite na strani onih koji podatke obrađuju, postoji nekoliko osnovnih pitanja koja sebi treba da postavite.

Najpre, da li su podaci koje imate u posedu podaci o ličnosti, zatim da li te podatke obrađujete zakonito i kakve su posledice eventualne nezakonite obrade.

Sa druge strane, za građanina koji je korisnik nekih usluga ili recimo pacijent, klijent ili kupac, postoji takođe nekoliko ključnih pitanja koja sebi treba da postavi; najpre, ko ima vaše podatke, šta radi sa njima, da li to što radi radi zakonito i koja su vaša prava, odnosno kako možete da se zaštitite - rekla je Toskićeva na tribini u Vranju.

O problemima koje je imao čekajući na odgovore po svojim zahtevima, govorio je bivši šef Filijale Poreske uprave u Vranju Slađan Tomić, o čemu više možete čuti u video klipu koji sledi.

Ona je naglasila da je previše moći u rukama države i podsetila na česte propuste, među kojima su curenje podataka iz policije ili baza Agencije za privatizaciju sa podacima više od pet miliona građana Srbije koja se našla otvorena na internetu.

- Društvo kao naše, u kome je privatnost građana marginalizovano pravo, treba da posveti pažnju da ona bude zaštićena i da država preduzme kako svoje pozitivne, tako i one negativne obaveze, dakle, pre svega da ograniči sebe u zadiranju u privatnost građana, a ovi slučajevi koje smo imali, na žalost, to ne potvrđuju - rekla je Toskićeva.

Najnovije vesti