Opremanje kuća i sredstva za mali biznis povratnicima na KiM

Mali start-up grantovi, donacija bespovratnih sredstava u vidu nabavke opreme za male privatne biznise u vrednosti 2.500 evra po individualnom korisniku, kao i favorizovanje ujedinjenja u male povratničke kompanije biće prioriteti programa podrške raseljenim licima zainteresovanim da se vrate na Kosovo i Metohiju, izjavila je u četvrtak u Vranju Vanesa Belkić, izvršna direktorka Centra za ravnomeran regionalni razvoj (CenTriR)

- Nekoliko paketa podrške podrazumevaju humanitarni aspekt, u smislu opremanja stambenih objekata u koje se povratnici vraćaju u svoje zajednice na KiM nameštajem, električnim aparatima i belom tehnikom, uz obezbeđivanje prevoza ljudi i stvari do njihovih domova - navela je Belkić.

U naredne dve godine, dodala je, biće sprovedene razne aktivnosti neposredno usmerene na podršku i pomoć interno raseljenim licima zainteresovanim za povratak na KiM.

Kako je istakla, najznačajniji paketi odnose se na ekonomsko osnaživanje osoba, uz mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja, čime bi se obezbedili egzistencionalni uslovi za članove njihovih porodice.

Branislav Janković iz organizacije Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) naglasio je da je putem identičnih programa, u protekle tri godine zabeležen povratak 110 porodica koje i danas uspešno posluju.

Radi realizacije ciljeva usmerenih na pomoć interno raseljenim porodicama u njihovim nastojanjima za održivi povratak na Kosovo i Metohiju, u sali Narodne odbrane u Vranju u četvrtak je održana javna prezentacija programa povratka.

Na predstavljanju projekta „Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo“, finansiranog od Evropske unije, govorili su predstavnici organizacije Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) i njihovi partneri iz Centra za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR).

Interno raseljenim licima i povratnicima pružene su informacije o vrstama pomoći kroz nekoliko paketa podrške koji će biti raspoloživi do kraja juna 2020. godine.

Mladima će kroz ovaj projekat biti ponuđen program obuke za programiranje, jer je to najbrže rastući privredni sektor na svetu, koji će im obezbediti lakši pronalazak posla toj oblasti.

Na prezentaciji je posebno istaknut značaj saradnje svih relevantnih aktera, uključujući organe državne vlasti, u pružanju pomoći povratnicima kako bi se uspešno realizovali osnovni ciljevi ovog projekta.

Osim Vranja aktivnostima je obuhvaćeno 10 lokalnih samouprava u Srbiji među kojima su Kruševac, Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Raška, Vrnjačka Banja, Trstenik, Aranđelovac i Bujanovac.

Ovaj projekat deo je šireg programa „EU podrška rešenjima za interno raseljene i reintegracije povratnika“ ukupne vrednosti 5,65 miliona evra.

Najnovije vesti