Opozicija u Vranju najavila mogućnost blokade sednice parlamenta

Osam opozicionih stranaka u Vranju, koji su na prethodnim izborima dali dvanaest odbornika za lokalni parlament (na izborima su učestvovali u koalicijama Hrabro za Vranje i Za naš grad), najavili su blokadu sednice Skupštine grada Vranja, najavljene za četvrtak 20. jun.

"Ukoliko se ne stvore uslovi za normalan rad, ozbiljnu analizu i demokratsku raspravu o najvažnijim tačkama dnevnog reda za našu lokalnu samoupravu, bićemo prinuđeni da blokiramo rad skupštine i onemogućimo vladajuću većinu da sve tačke dnevnog reda progura ispod žita, daleko od očiju građanki i građana grada Vranja", navode iz opozicije.

U daljem tekstu saopštenja iz opozicije obrazlažu zašto najavljuju mogućnost ovakvih mera.

Naime, navode da su odbornici Skupštine grada Vranja dobili materijal za sednicu u petak 14. juna, šest dana pre zakazane sednice, a dopunu dnevnog reda u ponedeljak 17. juna.

"Peta sednica skupštine imaće neverovatnih 58 tačaka, a materijal za nju obuhvata više od 1.500 stranica.

Ne postoji mogućnost da se odbornici adekvatno pripreme za ovu sednicu, da za nekoliko dana pročitaju i analiziraju ovako obiman materijal.

Obimnost materijala nadmašuje jedino važnost tačaka koje su na dnevnom redu pete sednice", navode iz opozicije.

U tekstu dodaju da će se "usvajati izveštaji o radu svih javnih preduzeća, javnih ustanova i sektora gradske uprave za 2023. godinu, otuđenje desetina parcela u vlasništvu grada, a u korist raznih fizičkih i pravnih lica, izbor direktora javnih preduzeća i ustanova, davanje dozvola za izgradnju mini-hidroelektrana sa dalekosežnim ekološkim posledicama, analiza negativnih pojava u društvu, poput vršnjačkog nasilja" i brojne druge tačke dnevnog reda.

"Napominjemo i to da vladajuća garnitura grada Vranja, naviknuta na rad bez opozicije i bez suprotstavljenih stavova na sednicama skupštine koje su prethodnih godina trajale po par sati, petu sednicu Skupštine grada Vranja, veoma ciljano, zakazuje za četvrtak 20. jun, kada u ranim popodnevnim časovima reprezentacija Srbije igra odlučujuću utakmicu protiv Slovenije na Evropskom prvenstvu u fudbalu, što će skrenuti pažnju javnosti sa sednice skupštine.

Odbornici vladajuće većine ne čitaju materijal, nego postove na društvenim mrežama u toku zasedanja, pa njima 1.500 strana ne predstavlja problem.

Zbog svega navedenog mi odbornici opozicije u Skupštini grada Vranja zahtevamo hitno sazivanje kolegijuma šefova odborničkih grupa, kako bismo sa predsednicom parlamenta dogovorili podelu tačaka dnevnog reda na više sednica, koje bi se održale u narednom periodu", piše na kraju saopštenja koje su potpisali predstavnici gradskih odbora Stranka slobode i pravde, Narodnog pokreta Srbije, Zajedno, Socijaldemokratske stranke, Srbija centar - SRCE, Pokreta slobodnih građana, Ekološkog ustanka i Demokratske stranke.

Najnovije vesti