Opet bliski susret na benzinskoj u Bosilegradu: Sudski proces još traje

Vranje/Bosilegrad - Ulazak u posed benzinske pumpe na ulazu u Bosilegrad od 2014. godine, otkad je vođeno više sudskih sporova, još uvek se ne dozvoljava njenom kupcu, lokalnom preduzetniku Stefanu Kostovu.

Podsećanja radi, on je ovu benzinsku stanicu kupio 2014. godine, na aukciji kod Opštinskog suda u Surdulici.

Tada je platio i dobio papire o vlasništvu, ali on do danas nije ušao u svoj posed i ne može da koristi pumpu.

Odluci nadležnog suda i kupovini žestoko se tada usprotivila lokalne samouprava, sa predsednikom opštine Vladimirom Zaharijevim na čelu.

Poslednji čin u okviru ove sage odigrao se ovih dana, kada je nesuđeni vlasnik Kostov, sa advokatom i sudskim veštacima, pokušao da na licu mesta utvrdi činjenično stanje, kako bi pred sudom ubrzao ovaj postupak.

Tome se usprotivila lokalna samouprava.

Sa advokatom i nekoliko pristalica sprečili su ekipu vlasnika pumpe da na licu mesta obavi potrebna veštačenja.

Ovim zbivanjima prisustvovali su pripadnici lokalne policije i sve je proteklo na nivou verbalnih prepucavanja.

Kako javlja dopisnik Vranje News-a, veštačenje nije obavljeno, jer su predstavnici lokalne samouprave i njihov advokat Dragan Davitkov iz Bosilegrada za taj čin tražili na uvid sudski nalog.

"Nikakvo veštačenje, nikakvo snimanje niti neke druge radnje nećete moći da obavite ukoliko za to nemate da nam pokažete sudski nalog", bio je jasan Davitkov.

Advokat Dejan Jakimov, pravni zastupnik Stefana Kostova, vlasnika benzinske pumpe, bio je izričit da za ovaj postupak "nije potreban sudski nalog".

"U članu 261. Zakona o parničnom postupku precizno se navodi da za sprovođenje veštačenja nije neophodan nalog suda ili nekog drugog državnog organa, već svaka stranka u sporu sudu dostavlja svoje dokaze, kako bi se proces ubrzao", rekao je Jakimov.

On je dodao da je nejasno zašto se u lokalnoj samoupravi protive činu veštačenja, "ako misle da su oni u pravu, tim pre što je benzinska pumpa na javnoj površini čiji je vlasnik Republika Srbija".

Epilog ovog spora ostaje nepoznat.

Za 15. mart ove godine u Privrednom sudu u Leskovcu biće održano novo sudsko ročište u vezi sa ovim slučajem.

Formalni vlasnik

Kostov je pre nekoliko godina za Vranje News ispričao da je on formalni vlasnik nekadašnje NIS-ove benzinske pumpe u Bosilegradu. Tvrdio je tada da je legalno kupio pumpu na licitaciji septembra 2014. godine, uredno platio, ali da do danas nije ušao u svoj posed. Više predmeta u vezi sa ovom pumpom vođeno je i vodi se kod nadležnih sudova, a Kostov tvrdi da je sve posledica toga "što su se pojedinci iz lokalne vlasti, iz ličnih interesa, suprotstavili prodaji benzinske pumpe".

Najnovije vesti