Omaž prirodi u Prohoru Pčinjskom (FOTO)

Pravoslavna Eparhija vranjska, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, otvorila je u utorak u Manastiru Sveti Prohor Pčinjski „Centar za posetioce“ predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“.

Episkop vranjski Pahomije, koji je osveštao prostorije novog Centra, podsetio je da je „bog darovao rodu ljudskome biljni i životinjski svet".

- Kada je Bog stvarao svet stvorio je prvo biljni i životinjski svet da bude na usluzi čoveku, a onda čoveka obavezao da brine o životinjama i biljkama - rekao je vladika.

Načelnica Odeljenja za prirodna dobra Zavoda za zaštitu prirode Srbije Dragana Ostojić kazala je da je otvaranje centra „omaž prirodi“.

- Ovime ćemo dati veliki doprinos zaštiti prirode, Doline Pčinje jedinstvene po svojim prirodnim, duhovnim i kulturnim vrednostima – kazala je Ostojićka.

Centar će biti na raspolaganju svima a, kako je rečeno, posebno učenicima osnovnih i srednjih škola koji žele da proučavaju biljni i životinjski svet u Dolini Pčinje.

Predeo izuzetnih odlika prostire se na oko 2.600 hektara. Ovo područje proglašeno je odlikaškim upravo zbog toga što je jedna od njegovih najvažnijih osobenosti vegetacija - šume hrasta, sladuna i cera, bukve, crnog jasena itd.

Ta šuma u mnogome određuje posebne klimatske uslove koji vladaju na ovom području.

Dolina važi za područje osiromašenih reliktnih šumskih zajednica, te je država, između ostalog, i zarad njihovog očuvanja proglasila zaštićenom.

Takođe, tamo živi oko 150 vrsta ptica, veliki broj različitih vrsta sisara, vodozemaca i gmizavaca.

Za staraoca „Doline Pčinje“ je 2003. godine (posle niza godina tokom kojih je to bila HK „Vrelo“, Bujanovačka Banja), uredbom Vlade Srbije određena SPC - Pravoslavna Eparhija vranjska.

Najnovije vesti