Okončan zajednički projekat učenika iz Bujanovca, Turske i Bugarske

Vranje - Učenici OŠ Branko Radičević u Bujanovcu okončali su ovih dana projekat Steam-powered education, sa partnerima iz Bugarske i Turske, u okviru Erasmus+ programa.

Brankovci su u Bujanovcu bili domaćini poslednje mobilnosti projekta sa temom Science in nature.

Kao što je bilo najavljeno, nastavnici škole Branko Radičević u Bujanovcu spremili su niz edukativnih aktivnosti iz oblasti nauke (OObleck, brzina rastvaranja boja u zavisnosti od temperature vode, električno kolo, provodnici, poluprovodnici i izolatori), ekologije (sađenje dekorativnog cveća) i umetnosti (kubizam i Pikaso).

Imali su sa gostima srdačan doček kod predsednika opstine Bujanovac, pokazali svoju novu školsku zgradu, proveli goste Bujanovcem i Vranjem, prošetali Beogradom gde su posetili Muzej iluzija i Kalemegdan.

Obišli su svi zajedno Niš i nišku Tvrđavu i program završili svečanom večerom na kojoj su svim učesnicima podeljeni sertifikati.

Direktor bujanovačke škole Nenad Tasić rekao je za Vranje News da su gosti oduševljeni našim krajem.

"Posebno im se dopao Pržar gde su, osim šetnje prirodom, u sklopu ekološke aktivnosti, imali prilike i da se malo bave sportom, takmičeći se međusobno u fudbalu.

Projekat je bio vrlo inspirativan i izazovan, kako zbog tema koje su bile obuhvaćene projektom, tako i zbog kolega koje su nastavnici upoznali, kao i mesta koja su posetili.

Svi su bili oduševljeni gostoprimstvom i ljubaznošću na koje su nailazili na svakom koraku", navodi Tasić.

Glavni protagonisti i organizatori - Marija Stojković, koordinatora projekta za skolu BR, i profesor Slađan Kitanovića - kažu za Vranje News da su pre same mobilnosti u Srbiji bili su prilično uplašeni i skeptični da će moći da iznesu celokupnu organizaciju, radionice i putovanja, ali je na kraju ispalo bolje od očekivanog, što su potvrdili i gosti koji su "uz silne pohvale otišli kući puni lepih utisaka i uspomena".

"Ono što nas je posebno iznenadilo i što nas veoma raduje je da su učenici zainteresovani ne samo za druženje i putovanja, već su pokazali veliku spremnost i volju za rad i naučne eksperimente, dopada im se prožimanje umetnosti kroz sve vidove rada, što su pokazali velikom angažovanošću i inicijativom i time bili ne samo učesnici, već i važna karika u ostvarivanju ciljeva projekta.

Na kraju su svi izrazili želju da ponovo sarađuju sa našom školom u nekom od narednih projekata koje budemo radili", navodi Marija Stojković.

Njen kolega Slađan Kitanović kaže da su već dobili ponude za dva nova projekta, koje su nažalost morali da odbiju u ovom trenutku.

"Projekat zahteva mnogo odricanja, mnogo rada, istraživanja, čitanja, pripremu i organizaciju.

Mnogi učenici već pitaju kada će biti naredni projekat, željni su druženja, putovanja, inovativnih radionica.

Komentari učenika su veliki plus i podsticaj za nas, i to je ono što nas motiviše da nastavimo sa ovakvim radom", navodi Kitanović za Vranje News.

Erazmus+ je jedan od najvećih programa EU koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta.

Opšti cilj Programa je da, putem celoživotnog učenja, podrži obrazovni, profesionalni i lični razvoj pojedinaca u oblasti obrazovanja, obuka, omladine i sporta.

Celokupnu mobilnost u Srbiji možete detaljno ispratiti na sajtu projekta ako kliknete OVDE.

I.Đ.

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti